2017. június 10., szombat

Hagyományőrző - Néptánc előadáson jártam

Az együttes emblémája.
Immáron harmadszorra csodálhattam meg a Deákvári Naszály és Cindróka Gyermektáncegyüttes fellépését. Bevallom, csak most kezdtem igazán élvezni a néptánc nyújtotta hangulatot; a zene, a népviselet és a táncosok önfeledt mozgása egy olyan elegyet képez, ami megragadja a nézőt, ezzel elé tárva a magyarság lehengerlő tánchagyományait. Öröm látni, hogy ily sokakat vonz a néptánc, egészen a kicsiktől kezdve a tinédzserekig. Szeretetük és elszántságuk megmutatkozik mozdulataikban, ezzel ámulatba ejtve a közönséget, akik vastapssal jutalmazzák a produkciókat. A Művelődési Központ most is zengett a rengeteg tapstól. 😊

Tennék egy kis kitérőt az együttes nevére, csak hogy a részleteket is ismertessem. A Cindróka név a Naszály hegy lejtőin virágzó tavaszi hérics népi elnevezése, ami egy sárga színű virág. A Naszály pedig Vác egyik természeti jelképe, tehát nem is kérdéses, miért viseli a táncegyüttes épp ezt a nevet.

Az idei évzáró gálaműsoruk azért is volt különleges, mert a Naszály Zenekar kísérte őket muzsikával, ezzel fokozva a nagyszerű hatást. Zenéjük szépen szólt, és egy-egy csárdás alkalmával úgy érezhettük, mintha éppen a mulatozóban látnánk a párokat perdülni-fordulni.

Az élőzene és a tánc remek párosítás, főleg akkor, ha a fellépők tehetségesek.
Számítottam rá, hogy az idősebb korosztály már elég gyakorlottan lép a színpadra, hiszen több éve járják már a népi táncokat. Ám meglepett a legkisebbek ügyessége. A közel tíz évvel fiatalabb gyermekek olyan bájjal és zenei érzékkel ropták, hogy csak lestem. Olyannyira aranyosak voltak, hogy nem lehetett nem elmosolyodni rajtuk. Mint kiderült, 2016. szeptemberében csatlakozott gyerekek is felléptek, tehát még nincs egy éve, hogy a tánccal foglalkoznak. Éppen ezért is volt megdöbbentő, hogy milyen ügyességgel léptek a nagyközönség elé.

Az egész műsor alatt tátott szájjal figyeltem a táncosokat. Látszott a szervezettség, a lelkesedés, és a sok-sok gyakorlás. Lehengerlő élmény volt részt venni egy ilyen színes előadáson, látva a gyerekek elhivatottságát a magyar néptánc iránt. Felemelő tudni, hogy hatalmas összetartás szükséges egy ekkora produkció létrejöttéhez, továbbá a csapat sikeres együttműködéséhez. Mindent beleadva, fáradtságot félretéve mutatták be tehetségüket, a tánc iránt érzett szeretetüket. Fellépésük magával ragadott, együttes munkájuk elvarázsolta a nézőket. Minden szülő büszke lehet táncos lábú gyermekére, hiszen fantasztikus hangulatot teremtettek a színházteremben.

Ónodi Béla és felesége, Eszter
konferálás közben.
Nem utolsó sorban, meg kell említenem azt, hogy a gyerekek lelkesedésén és a szülők támogatásán túl nagy szerepet játszik a sikerben a tanár hozzáállása. Örömömre szolgál, hogy Ónodi Bélát, a Naszály és Cindróka Néptáncegyüttes tánctanárát személyesen is ismerhetem. Számos díjjal elismert, magyar néptánc oktató, aki ezen tehetségén túl egy igazán kedves családapa. Ő, és felesége Ónodi-Éliás Eszter vezetik az együttest, őrzik hagyományainkat.
Én úgy látom, rengeteget számít az, hogy jó hangulatban teljenek a táncórák, és bizton állíthatom, hogy ezen együttes növendékei örömmel járnak gyakorolni, hiszen egy belső informátor így nyilatkozott: „- Béla bá' mindig vicces, ezért sokat nevetünk." 😊

Betyárok.
Személy szerint úgy gondolom, fontos hagyományaink megőrzése. Mind gasztronómiában, mind a táncban roppant értékes kultúrával rendelkezünk mi magyarok, amit nem hagyhatunk elveszni a modernizált világunkban. Ezért is csodálom ezt a kis közösséget, amit Ónodi Béla létrehozott. Látszik mély elhivatottsága és szeretete e táncstílus iránt, továbbá becsületre méltó az, ahogy az újabb generációk gyermekeivel megszeretteti hagyományainkat. Szembetűnő a sikere, hisz számottevő az egyesület létszáma. Rengeteg lányka, és azért elég sok fiú is tagja a csoportnak; mind kitartóan gyakorolnak és vesznek részt a fellépéseken. Ezen felül remek, hogy nem csak népi táncainkat mutatják be egy-egy produkciójukban, hanem népdalokat is énekelnek.

Aki úgy gondolná, hogy a magyar néptáncot csak az idősek szórakoztatására adják elő, az hatalmasat téved. Ténynek tény, hozzá kell szokni a zenéjéhez és stílusához, de nagyon is élvezetes előadásokat visznek színpadra. A látványvilág és a muzsika megédesíti a szívet, és mosolyra ösztönöz.
Kulturálódunk és szórakozunk egy időben.

Finálé - mindenki a színpadon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése