Nos, a kötet utolsó lapjaihoz érve teljesen egyetértettem a méltatással, mert valóban megkapó iromány.
Michael Gibney (Kép: Robert Deutsch, USA TODAY) |
A Sous Chef, ahogyan az a nevében is megmutatkozik, a
szakácsélet mindennapjaiba enged betekintést. A tapasztalt séfhelyettes lapra
vetette a szakma bennfentes élményeit, ezzel megcsillogtatva írói tehetségét. 24
óra kőkemény, izzadságos munka – mindez életszerűen és humorosan tálalva az Olvasó
számára. Lenyűgöző írás a teljes elhivatottságról, és a tevékenység csodálatáról.
Michael Gibney mindamellett, hogy kiváló a
főzőmesterségében, a szavakkal is nagyszerűen bánik. Nem is csoda, hiszen a
Columbia Egyetemen prózaírásból diplomázott, ami kellő rátermettséget
kölcsönzött neki, hogy tapasztalatait csokorba gyűjtve megírja könyvét.
A könyv szövegének tagolása szellős, így az olvasása gördülékeny és szemkímélő.
A textus nyelvezete egyszerű és mai, ám néhol előfordul pár nyomtatási hiba és
elírás, ami a kötet átdolgozásakor fordulhatott elő. A hátsó borítófülön lévő
ismertetőnek első sora: „Michael Gibney tizenhat évesen kora óta éttermekben
dolgozik.” – elsőre fel sem tűnt, de aztán észrevettem az apró hibát.
A kötet azon felül, hogy egy mozgalmas napot mutat be az
étterem színfalai mögött zajló munkálatokról, arra is veszi a fáradtságot, hogy
a konyhai hierarchiát és szakkifejezéseket ismertesse. A könyv elején a konyha
alaprajzával és ranglétrájával találjuk szembe magunkat, ami elősegíti a
munkafolyamat egyszerű áttekinthetőségét, hátra lapozva pedig átböngészhetjük a
majd húszoldalas szószedetet. Tehát az író nemcsak a hivatásában maximalista,
hanem a könyve megírását illetően is komolyan vett minden egyes részletet.
A mű három részre osztható; az első fázisban megismerjük az
előkészületeket, mindennek az alapkövét. A készletek ellenőrzése, az ételek kipakolása, a napi menü összeállítása és az estére várható vendéglétszám
értékének megbecslése. Minden nap egy újabb kihívás a szakácsok számára, akik csak
reménykedhetnek, hogy mindenből annyi van raktáron, amennyivel jóllakhat minden
éhes száj az étteremben.
Ez a délelőtti munka semmi ahhoz képest, ami a felszolgáláskor kezdődik el. Ahogy érkeznek a vendégek, úgy kell minél jobban összhangban dolgozniuk, a konyha a feje tetejére áll, iszonyú tempóban készítik a finomabbnál finomabb fogásokat.
Ez a délelőtti munka semmi ahhoz képest, ami a felszolgáláskor kezdődik el. Ahogy érkeznek a vendégek, úgy kell minél jobban összhangban dolgozniuk, a konyha a feje tetejére áll, iszonyú tempóban készítik a finomabbnál finomabb fogásokat.
Gibney szentimentalizmusa a főzés iránt, értékes konyhai
eszközeiért, és maga a helyiségért lehengerlő. Színesen, teli szeretettel
mutatja be szakmájára és annak összes tartozékára vetülő tiszteletét. Számára a
gasztronómia egy életstílus; ez határozza meg a napjai egészét, a gondolatai
túlnyomó részét különböző főzőtechnikák, alapanyagok és illatok árja
birtokolja.
Zárás után a kollégák fáradtak, de utolsó cseppnyi
energiájukkal beülnek egy bárba, hogy megünnepeljék a műszak végét, és kicsit
ellazuljanak. Hatalmas kontrasztot vetve a fehér köpenyek után, utcai ruhában
civilként megmutatkozik a szakácsok, pincérek személyisége. Sokszínű, valóságos
karakterek, akiket a konyhában ugyanaz a cél vezérel: minél több vendéget
kiszolgálni a legjobb minőségű étellel.
Lehet valaki a legtehetségesebb séf, a lábasok mellől ellépve ugyanolyan ember, mint bárki más.
Lehet valaki a legtehetségesebb séf, a lábasok mellől ellépve ugyanolyan ember, mint bárki más.
Valóságos képet kapunk egy amerikai konyha mindennapi
mechanizmusáról. Szakértelemmel, hitelesen és őszintén ír a szokásos
stresszről, az izzadságtól gyöngyöző homlokokról, a hibákból adódó összetűzésekről;
arról, hogy sosincs megállás. Folytonos körforgás kevés szabadidővel, és gyorsan
gyarapodó őszhajszálakkal.
Rövidsége ellenére bőven kifejti a szakma fortélyait,
szemlélteti a vendéglátóipar nehézségeit és
szépségeit.
A mű végére érve maga a sous shef nyújtja a konklúziót, a főzőmesterség
valódi céljáról és szépségéről.
Spatula, mint könyvjelző? Miért is ne!? :) |
„A Felszolgálás: másokért végzett szolgálat. Az Élelmezés: mások táplálása.
Ami Soigné: abban gondoskodás van, törődés, szeretet.
Elvégre ezért vagyunk ott. Ez a munkánk. Ezt az életet választottuk magunknak.”
- 209. oldal
Aki kíváncsi arra, mi folyik az étterem mögött a szakácsok
erődjében, az a könyvből megtudhatja. Élménydús, pörgős és döbbenetes írás személyesen
a séfhelyettes tollából, aki nem folyamodik a tények szépítéséhez. Nyers őszinteséggel
avatja be az Olvasót a munkájába, és hengerli le a folyton lendületben lévő
életvitelével.
Köszönöm szépen a recenziós példányt a Twister Media Kiadónak! :)
Kedvet kaptál a könyvhöz? Itt szerezheted be -> http://ajanlat.twister.hu/konyv/sous-chef/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése