2017. március 13., hétfő

Sarah J. Maas: The Assassin's Blade - Az orgyilkos pengéje

Dióhéjban: mielőtt Celaena a király udvarában küzdene meg a bajnoki címért, veszedelmes kalandokban vesz részt, bejárja a földeket.. és rabszolgákat szabadít fel. Ez pedig elindítja a lavinát, hiszen aki megszegi mestere parancsát idővel elnyeri büntetését.

Gondolataim:
Nos, amikor belekezdek egy sorozatba, ami nagyon tetszik, akkor elég nehezen tudom megszakítani az „olvasási láncot”. De most félig-meddig mégis megtettem, hiszen az Éjkorona után az előzménykötet jelent meg évszám szerint, szóval arra a döntésre jutottam, hogy „úgy olvasom végig az Üvegtrón - sorozatot, mintha nem csücsülne már a polcomon a folytatás”. Így utólag nem bántam meg a döntésemet.

Örülök, hogy egy könyvbe sűrítették az öt novellát. Ami a legjobb az egészben, hogy folytatólagos és egy cselekedetből eredezteti a következményeket. Ez a fiatal, vadabb Celaena az az igazi orgyilkos, aki Adarlan koronázatlan királynője. Kissé még gyermeteg, érezni rajta a fiatal frissességet.

Ilyen kiegészítő köteteknél elsősorban a szereplőket vizsgálom, hogy bepillantást nyerjek egy karakter még kiforratlan, másmilyen személyébe, milyen volt akkor, amikor még nem a palota falai között élt. Ám az írónő mindemellett egy aprólékosan kitalált cselekménysort is felvonultat, ami roppant izgalmas még úgy is, hogy tudom a jövőbeni fejleményeket. Együtt izgultam Celaena-val minden küldetésén, hogy hogyan menekül meg, kivel találkozik, és miként alakítja kapcsolatait.
A legérdekesebb számomra az, hogy még ezen a pár novellán keresztül is képes a jellemfejlődésre; kalandjai során csak úgy issza magába a különböző fortélyokat és tudást, megismerkedik számos érzéssel – amik nem mindig pozitívak – ennek ellenére tovább küzd az életben maradás érdekében.



Akiket kiemelnék, azok a (nem mindig) névtelen mellékszereplők. Celaena minden egyes fordulóponton megismerkedett egy karakterrel, aki valamit adott Neki. Nem Arobynn-re és a számtalan drága ajándékára gondolok, hanem a kocsmáros lányra, a kereskedőre, Ansel-re, a néma mesterre és annak fiára, a bűnözőkre, akik mind-mind hozzátettek a lányhoz egy-egy darabot, ami a későbbiekben nagy hasznára vált.

Ha már karakterek, akkor Sam felett lehetetlen elsiklanom. Ez a fiú is hamar kényszerült érettségre, a felnőtté válásra és a felelősségvállalásra. Tiszta szíve megpecsételte sorsát.
Az Ő és Celeana közötti kapcsolat nagyon szépen alakult ki, de szerintem minden úgy volt tökéletes, ahogyan az megtörtént. A lánynak ez a lökés kellett ahhoz, hogy megszilárdítsa magát, felnőjön és olyanná váljon, amilyennek az Üvegtrón-ban megjelenik. Egy kemény múltú lány, aki bármit megtenne, hogy talpra álljon és a maga ura legyen. A történtek után csak ez hajtja előre.


Ez a világ még mindig levesz a lábamról, legyen az novellás kötet, vagy a sorozat fő eleme.
Csodálatos ábrázolás egy világról, ahol az igazi csodát a hitványság és a birtoklás tönkretette, ahol a zsarnokokkal csak nagyon kevesen mernek szembenézni. Tele színes szereplőkkel, akcióval és érzések intenzív hadával. Bepillantás egy kegyetlen, ám varázslatos birodalomba, ahol egy ravasz és gyönyörű fiatal lány a gyilkolásra kényszerül és csak arra vár, hogy kitörjön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése