2017. április 14., péntek

Romhányi József: Doktor Bubó

Dióhéjban: Ki ne ismerné Doktor Bubó nevét? Nos, aki esetleg nem hallott még a híres televíziós mesesorozatról, annak elárulom: egy hatalmas klasszikus, ami kicsiknek és nagyoknak is felderíti a kedvét. Az orvosnak állt bagoly, aki minden ügyet egy analízissel szeretne megoldani, sok kalandban vesz részt legjobb cimborájával, Sólyom csőrmesterrel és szorgos asszisztensnőjével, Ursulával a medve hölggyel.

Gondolataim: kisgyerekként szerettem Doktor Bubó történeteit. Főleg a főcímdalát, hiszen már abból is dőlt a csacskaság: „Kígyónak lábsó, madaraknak fogsor..” szól a dal első sora. Amikor megtudtam, hogy a Kérem a következőt! meséből írtak egy rövidebb könyvet is Doktor Bubó címmel, akkor nem volt kérdés, hogy elolvasom.

A történet hét „kezelés”-ből áll, azaz hét fejezetből, aminek így terjedelme nem üti meg a 150-es oldalszámot. Jól látszik, hogy a szójátékok mennyire feldobják a sztori hangulatát, ezzel jellegzetességet adva a kalandoknak. 
„A két jó pajtás a középiskolát, az indáziumot is együtt végezte, csak akkor váltak el néhány esztendőre, amikor Bubó az orvosi begyetemre, Sólyom pedig az erdőrakadémiára került.”
Ami mindezeken túl megragadta a figyelmemet, az az elrejtett huncutság a karakterek dialógusaiban. Egy kisgyereknek nem tűnik fel a kétértelmű mondat, viszont egy idősebbnek mosolyt tud csalni az arcára. Évek múltán előttem is feltűnt végre, hogy ez a mese miért is annyira megnyerő. Mert bármilyen életkorú is legyen az Olvasó, talál benne valami szórakoztatót.

A rövid történetek aranyosak, humorosak és a végkifejlet mindig ugyanaz: többé kévésbe megoldja doktorunk a problémát. Legyen szó bármiről, Bubó doktor állandóan csak a munkájára tud gondolni, mindenkit meg akar gyógyítani, még ha nem is igazán beteg a páciens. Terápiái csak csűrt-csavart események, bonyodalmak és félreértések után végződhetnek, amit a nagy tudású bagoly doktor egy régi professzorától idézett monológgal zár.

Szereplőink merőben meghatározzák a cselekményt, hiszen mind-mind karakteres, aprólékosan kidolgozott jellemmel rendelkezik. Igaz, legtöbben kissé kelekótyák, de egyikről sem mondható el, hogy ne lenne fontos a sztoriban. Doktor Bubó állandóan a kezébe veszi az ügyeket, Sólyom csőrmester bármikor rávehető egy kis törvényellenességre, Ursulát könnyen rábírja a doktor a kényes problémák megoldására, és Teknőc Ernő a küldönc is képes gyorsan szedni a lábait, ha vészhelyzetről van szó.

Egy szóval illetve a történetet: szórakoztató. 1975-től nevetteti a közönséget főszereplőnk a
„- Kérem a következőt!” mondatával, és a magyar nyelvtani humorral. Ami a legjobb Doktor Bubó kalandjaiban az az, hogy évtizedeken keresztül is képes igényes szórakozást nyújtani nézőinek és olvasóinak. Ezek a piciny történetek nem kopnak el, gazdagítják a magyar klasszikus mesék gyűjteményét és remélhetőleg még jó sok ideig fennmaradnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése