2017. február 5., vasárnap

Julie Cross: Tempest - Förgeteg

"Emiatt lehet mondani, hogy a múltbeli utazás mégis megváltoztatott valamit. Méghozzá engem."
Dióhéjban: a történet egy időutazó srácról, Jackson Meyerről szól, akit egy nap megtámadnak barátnőjével, Holly-val együtt. A sokk hatására visszaugrik két évet a múltba. Bárhogyan próbálkozik, nem sikerül visszajutnia, hogy megmentse Holly életét. A múltban sikerül többet megtudnia időutazó képességeiről, az apja igazi kilétéről, és azt, hogy kik az Idő Ellenségei.

Gondolataim:
A magyar borító nem lett annyira látványos, mint az eredeti, de ez is igazán vonzza a szemeket. A cím, 'tempest' tükörfordítással 'vihar'-t jelent, ami a borítón is megmutatkozik. A 'förgeteg' kifejezésre (elgondolásom szerin) azért volt szükség, mert a Könyvmolyképzőnek már van egy Vihar című kötete Brigid Kemmerer-től a Storm - Vihar. Mégis jobb, ha nincs két ugyanolyan című kötet, és hát valljuk be, a Förgeteg nagyon találó cím a sztorihoz.


Maga a történet eléggé összetett, oda kell figyelni az időugrásokra, az időpontokra. Az elején megismerjük Jacksont, és barátját Adam-et, akik felállítják előttünk az időutazás elméleteit. Betekintünk, hogy működik mindez, és hogy mire képes, illetve mire nem képes Jackson az "ugrások" alatt.
A csavar ott kezdődik, amikor megjelenik a két idegen és Jackson megragad a két évvel korábbi múltban. Újraépíti kapcsolatát a két évvel fiatalabb Holly-val és Adammel, emellett mindent megtesz, hogy rájöjjön ki is Ő valójában, és hogy mivel foglalkozik az apja nap, mint nap.

A történet már a megjelenésétől érdekelt, így amikor megláttam a könyvtárban, nem volt kérdés, hogy hazahozom. Hogy őszinte legyek, nem ezt vártam. Sokkal bonyolultabb történet, mint azt gondoltam. Olyan elméleteket vetnek fel benne az időről, amit sokszor nehezen tudtam felfogni. Kicsit félelmetes is volt belegondolni, hogy milyen lehet egy olyan világban élni, ahol tulajdonképpen nincsen jelened, oda ugrasz az időben, ahová szeretnél. Nagyon vártam, hogy minden egyes részlet a helyére kerüljön, de mivel a történet egy sorozat első része, kissé függővéges. Az alapok meg vannak, de még közel sincs vége az idővel folytatott harcnak.

Ami nagyon tetszett benne, az Jackson jellemének megváltozása. Rájött arra, hogy mit rontott el Holly-val, és hogy még nem késő ezen változtatni. Hogy ez a lány mennyire fontos számára, azt, hogy meg akarja óvni a rosszakaróktól, és minden veszélytől, amit Ő okozhat Neki.
Ezáltal megtanít minket arra, hogy mennyire fontos az idő, hiszen ami megtörtént, azon már nem tudunk változtatni. Ki kell használnunk minden percet a szeretteinkkel, és úgy cselekedni, hogy azt később ne bánjuk meg.

A Förgeteg nem csak szórakoztató olvasmány, de tanulságos is. Ajánlom mindazoknak, akik szeretik az időutazós történeteket, mert nem fognak benne csalódni. Néhol vicces, néhol romantikus, de akcióban és rejtélyekben gazdag történet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése