2019. október 4., péntek

Megszereztem az alternatív érettségit!

Sziasztok! :)

Szokásomhoz híven jó nagy időcsúszással teljesítek most egy kihívást, amire Ágoston 2018. májusában hívott ki... számoljunk csak: igen, több, mint 16 hónap telt el azóta, igen, ez majdnem fél év(!!!), de no para, itt van, meghoztam, kitöltöttem és remélhetőleg szuperül is vizsgáztam le az alternatív érettségin! :D

Ezt a felkérést már akkor hatalmas megtiszteltetésnek vettem, mert a Felnőtt szemmel blog az egyik kedvencem (volt), sajnos azóta a blog bezárt, de szofisztikált énem boldog, hogy Ágoston gondolatait továbbra is olvashatom a Facebook-oldalán. Szerintem Ti is fontoljátok meg az oldala követését és csekkoljátok az írásait ITT.


Miért tartom Őt az egyik kedvenc cikk írómnak? Mert valóságos rálátása van a társadalmunkra, szeret ironizálni és humort vegyíteni a véleményébe. Olyan problémákkal, témákkal foglalkozik, amik meghatározzák a XXI. századi ember életét, fel meri tenni és meg is meri válaszolni a kérdéseket, továbbá nem riad vissza a tabuktól sem. Ha kell, nekirohan a popkultúra által felmagasztalt sztároknak és celebeknek, akiket seperc alatt darabokra szed és kielemez. Hasonlóképp bánik el tini lányokkal és fiúkkal, szülőkkel, Insta-ladyk hadával és a negatív példaképekkel. Ha ez alapján szimpatikusnak találjátok, olvassátok el a régi bejegyzéseit ITT.

Következzenek a kérdések!


RANDOM TÉNYEK


1. Melyik a kedvenc évszakod?
Mindegyik évszakot szeretem, a sajátságos jellemzőik miatt:
~ Tavasszal a megújuló természet valami csodálatos: virágzó fák, friss növény illat, esős délutánok és a lassan enyhülő idő számomra mind nagyon kedves.

2017. Karácsony,
kezeslábas :D
~ Nyáron lenge ruhákban járok, lehet strandolni, napozni... este sokáig világos van, többet találkozhatok a barátaimmal, lehet nyári melót vállalni. És nem kell minden reggel 6:00-kor kelnem. :D A nyári szünet szépségei (bár már nem sokáig élvezhetem).

~ Ősszel a színes falevelekben szeretek gyönyörködni, az év azon szakaszában a legjobb az erdőket
járni.

~ Télen van Karácsony, amire imádok készülődni. Mást nem igazán szeretek a télben, mert hideg van, ha hó van akkor meg minden csupa mocsok. Persze a tél is lehet szép, ha a szobából figyelem a havas ágakat és a hóesést. :D


2. Mi a legfurcsább visszatérő álmod?
Gyakran álmodom azt, hogy elkések valahonnan és próbálok sietni, de nem megy, aztán rosszul érzem magam amiatt, mert kicsúsztam az időből.
Más visszatérő álmom nincs, viszont régebben sokszor álmodtam azt, hogy megfulladok, (tóban, medencében, folyóban) mivel többször kerültem már fulladás közeli állapotba.


3. Vannak olyan szavak, amik felidegesítenek, ha meghallod őket?
Persze, szerintem mindenkinek vannak "idegállapotba kerülök, ha meghallom" szavai. Ezek nálam azokat a szavakat jelentik, amelyek leginkább divatszavak, "szlengesített szlengek", és az alapból rövidített szavak még rövidebb formái.

Pár példa:
- köszönöm -> köszi -> köki (ez mondjuk SzJG Virág egyik agyszüleménye)
- egészségedre -> egs -> egi (sorry, notsorry, de nagyon hülyén hangzik)
- király -> kircsi (amikor ezt először meghallottam, nem tudtam elképzelni, mi a bánatot jelent)
- olyan -> oan (amikor elhiszi valaki, hogy betűk elhagyásától cukibb/aranyosabb lesz a mondanivalója, de igazából kurvára nem!)

További idegesítő szavak számomra:
- legkedvencebb: ennek a szónak nem szabadna léteznie, mert szerintem nincs olyan, hogy például valami a "legkedvencebb ételem". Kedvencből csak 1 van; nagyjából mindent lehet rangsorolni, ha mégis vannak egymással vetekedő ételek az első helyen, akkor meg azt mondom: "a kedvenceim közül az egyik a palacsinta". Ez most nem a legjobb példa, de a lényeg, hogy hihetetlenül hülyén hangzik számomra a legkedvencebb szó.
- jujci (ehhez nem fűznék semmit :D)
- effektíve: miután egyik osztálytársam állandóan ezt a szót használta, egyszerűen megutáltam és bármikor meghallom, a hideg futkos a hátamon (megint csak sorry)
- tetszikel/beimádol/stb. (gyakori Facebook-os kifejezések)
báttya/bá$tya/dilom/still/nagyon adom/pacekba vágtam... stb. szavak, amiket szarkasztikus hangnemben használni oké, de komolyan gondolva elég gáz
- Instagram *csorbabencehangon* - ez volt a válaszom poén része, a háttérsztori annyi, hogy Bence kismilliószor savazza az érintett közösségi platformot, és amikor meghallom az Instagram szót, ahogy elhagyja a száját, már fogom a fejemet. :D


4. Ha választhatnál három olyan tulajdonságot, amilyen embereknek mind tetszenél, melyikeket választanád?
(Pl.: én a kedves, okos, ügyes embereknek akarnék tetszeni. Ennél azért ötletesebbet várok!)
Ezek a tulajdonságok elég összetettek, nem is tudnám csak 3 szóval definiálni őket:
- alapvetően reálisan gondolkodó embereket, akik képesek kimozdítani a komfortzónámból,
- küzdő szellemű, törekvő és konkrét célokkal rendelkező személyeket,
- olyanokat, akikkel mindenféle témát meg tudok vitatni úgy, hogy a véleményünk nem mindig egyezik, viszont el tudjuk fogadni a másik meglátásait.

Plusz, akik olyan bolondok, mint én, és szeretik a kecskéket.


5. Van olyan könyv, vagy film, amit kötelezővé tennél az iskolában? Miért?
Nem, mert ami KÖTELEZŐ azt nagyrészt senki sem szereti olvasni/nézni. :D Csak magamból indulok ki: imádok olvasni, de a kötelezők nem vonzanak túlzottan. Megjegyzem, az Egri csillagokat sem olvastam soha, csak végigszenvedtem a filmet. Mégis 5-ös dolgozatot írtam, bár erre rásegített, hogy a tanárunk dolgozat közben kisétált a teremből, és össze tudtunk dolgozni a többiekkel. Így akik elolvasták, megosztották velünk, lustákkal a részleteket is. (Ági néni, remélem nem tetszik most ezt olvasni.)
És bár olvastam rengeteg könyvet, nem tudnék olyat mondani, ami mindenkinek tanulságos lenne, vagy amit mindenki pozitív élményként könyvelne el. Egy filmet viszont mindenkinek ajánlanék (nem tenném kötelezővé, csak erősen ajánlom), ami pedig az Életrevalók. Annyira mély a cselekménye, sőt igaz történet az alapja. Tényleg érdemes megnézni!:)


6. Tejre a müzli, vagy müzlire a tej?
Müzlire a tej... egyetlen egyszer öntöttem véletlenül a tejre a müzlit, de úgy nagyon lassan puhult meg és nem ízlett. :D


7. Melyik a kedvenc mémes oldalad?
Instagramon követem noemiivagvolgyit, mert a posztjaiban erős irónia és társadalomkritika található. Egyszerűen nem lehet komolyan venni a bejegyzései stílusát; annyira látszik a hibák direktsége, meg az eltúlzott élethelyzetek ironikus ábrázolása. Persze neki is vannak gyengébb mémjei, de azért jószerével rettentően ütősek (hasonlóképp érzek kokszoskarcsi mémjei iránt is).


8. Van olyan dolog, amitől félsz, de mások számára ez a félelem érthetetlen?
Arachnofóbiám van, ami sokak számára érthetetlen. Rengetegszer megkaptam már, hogy: „Egy ilyen ici-pici pókocskától hogy lehet félni, nézd, milyen ártatlan, ő jobban fél tőled, mint te tőle!?" Hogy hogy lehet félni, hát így baszdmeg! - erre a kérdésre általában nem tudok másmilyen választ adni. Még kiskoromban riogattak a pókokkal, méghozzá sötétben, ez pedig hatással van az egész életemre... többször kerültem már kínos szituációba a fóbiám miatt. Előfordult olyan, hogy nyugodtan olvastam óraközi szünetben kis harmadik osztályosként és az egyik barátnőm úgy gondolta, frankó április 1-jei tréfa lesz a fejemre tenni egy műpókot, miközben mit sem sejtve bele vagyok merülve a regénybe. Gondolhatjátok, sikítva hajítottam el a szóban forgó undorító tárgyat a terem másik végébe és hihetetlen zokogásban törtem ki, továbbá gyors szívverést produkáltam. Hasonlóan megnövekedett a pulzusszámom, amikor a wc-n ülve leereszkedett elém egy pók és a nagymamámnak kiabáltam, mert fel sem mertem kelni az ülőkéről. Szóval a pókok és én nem vagyunk jóban, ezt pedig sokan hisztinek vélik... nos, azok az emberek elgondolkodhatnak azon, számukra mi a félelmetes, mert lehet, hogy az meg az én szememben lenne érthetetlen.


9. Mit tudsz a legjobban főzni?
Nem vagyok egy konyhatündér, de például a carbonarat egész ügyesen készítem. (Ha épp nem lesz fűszertelen. :D)


10. Van olyan videó, ami minden alkalommal megnevettet? Melyik az?
Általában a macskás videók közben mindig olyan vagyok, mint a "sírvaröhögős-szmájli", mert a cicák ultra bénák tudnak lenni, ez pedig valamiért ingerli a nevetőizmaimat. Igen, a macskás videók a gyengéim. (Volt egy kedvencem, amiben 3 bengáli macska fut egy hatalmas mókuskerékben, de sajnos nem találom a videót.)
És majd elfelejtettem: megrögzött Mr. Bean fan vagyok, az élőszereplős, rowanatkinsonos sorozatot I-MÁ-D-O-M, a fazon annyira rossz, hogy már jó. :D A kedvencem, amikor misére megy a templomba... klasszikus. <3


11. Mi az MBTI-típusod? Szerinted van olyan személyiségteszt, ami kifejezőbb ennél?
Többször töltöttem már ki a tesztet, mindig más lett az eredmény. :D Eddig a legrelevánsabbnak tűnő az INTJ volt, de személy szerint úgy gondolom, ennél átfogóbb tesztre van szükség ahhoz, hogy valós képet kapjunk önmagunkról. Szívesen vennék részt egy komplexebb vizsgálaton.


12. Mi a legjobb és legrosszabb tulajdonságod?
Legjobb: őszinte vagyok.
Legrosszabb: őszinte vagyok.


13. Ki a példaképed, és miért? Ha bárkit választhatnál, akivel leülhetsz ebédelni, őt választanád?
Az én példaképem nem "nagy ember", legalábbis nem híres. Küzdőszellem szempontjából a példaképem az egyik nagymamám: Ani Mama, aki idén töltötte a 80. életévét. Sok nehézségen ment már keresztül és még mindig töretlenül halad előre... számtalanszor adott erőt a példája, legfőképpen akkor, amikor kórházban feküdtem.:)
És hogy leülnék-e vele ebédelni? Természetesen, csak fel kell rá készülnöm, hogy mielőtt végre nyugodtan hozzáfogna a tál ételhez, fel-le rohangál, pakolászik és csak mondja, és mondja, és mondja a magáét. :D De én ilyen szeleburdiként szeretem drága Mamámat.:)


14. Fagyi, vagy jégkrém?
Fagyi! Elég érzékenyek a fogaim a hideg ételekre-italokra, ezért jégkrémet csak óvatosan tudok enni. Sokkal jobban szeretem a finom, krémes fagylaltot... nincs olyan nyár, hogy ne ennék legalább egy tölcséres fagyit.:)


15. Van olyan dolog az életedben, amit eddig soha nem mondtál el senkinek?
(Ez egy igen/nem-jellegű kérdés, nehogy leírd magát a dolgot!)
Általában minden kis apróságot megosztok valakivel. Ha nem is mindenkinek mondom el az adott "titkomat", pár emberrel biztosan megbeszélem. Persze ez azért valósulhat meg, mert szerencsére van pár nagyon megértő és megbízható személy mellettem.


16. Napfelkelte, vagy naplemente?

Mindig is meg szerettem volna nézni a napfelkeltét egy tóparton/tengerparton. Mivel ez eddig nem valósult meg, egyszer egy szép nyári hajnalon valahová kisétálok és megnézem a napot, ahogy feltűnik a horizonton.
Naplementét meg már annyiszor láttam és fényképeztem, hogy beleuntam. :D

Így tehát a napfelkeltére voksolok, mivel ahhoz még nem igazán volt szerencsém.

Persze, a naplementék fantasztikus hátteret tudnak biztosítani az idézeteimnek, de attól függetlenül, a napfelkelték érdekesebbek... azért beillesztettem ide egy naplementés képet, mert megtehetem. :D


17. Van valami olyan szokásod, amivel véded a környezetet?
Hát, ha az annak számít, hogy nem szemetelek, akkor igen.
És a környezetünk élőlényeit is védelmezem: esős időben a földet pásztázva mentem meg az "öngyilkos csigákat", akik a járdára merészkednek.


18. Mi a kedvenc társasjátékod?
Az Activity. Mindig jól szórakozok azon, ahogy a többiek magyaráznak, mutogatnak, meg rajzolnak - olyan nevetséges megoldások szoktak elhangozni.


19. Van olyan étel, vagy ital, ami Magyarországon nem kapható, de odavagy érte?
Szerintem nincs ilyen, amúgy sem vagyok ínyenc.


EMLÉKEK


23. Van olyan kiegészítőd (óra, nyaklánc, karkötő stb.) amihez különösen ragaszkodsz? Miért?
A különleges kiegészítők számomra:
- A gyűrűm, amit Anyukámtól kaptam 14 évesen az általános iskolás keringőmön. Ő még a nővérétől kapta, szintúgy 14 éves kora körül. :)
- Egy medál, ami az örökkévalóságot jelképezi; akkor kaptam, amikor először kellett megküzdenem a betegségemmel. Azóta is valamiféle erőt érzek, amikor viselem.


24. Mi volt a legszebb, vagy legmeghatóbb mondat, amit valaha mondtak neked?
Büszke vagyok rád.


25. Kaptál már beírást az ellenőrződbe? Ha igen, miért? (Vagy miért kaptad a legtöbbet?)
A káromkodós, rossz énem.
Jajj, én jó gyerek voltam mindig is... csak dicséreteket kaptam egész általános iskolában.
Aztán most középiskolában sem kaptam még rossz beírást, viszont az egyik tanárom nagyon utált és legszívesebben felpofozott volna, ezt meg is mondta. De nem írt bele az ellenőrzőmbe, tehát erre a kérdésre nemmel kell feleljek. #eminensélet
Jobban belegondolva több okból is kaphatnék beírást, mint pl. helytelen öltözködés és ismételt káromkodás a tanórákon.



26. Az utóbbi években mennyi volt a leghosszabb idő, amit Facebook nélkül töltöttél, és milyen alkalomból? Mit csináltál helyette?
Ha jól emlékszem, ilyen 2015-ben fordult elő utoljára: egy hétig egyáltalán nem néztem fel a közösségi oldalra, mert Angliában voltunk tanulmányi kiránduláson és nem volt mobilnetem, plusz wi-fit sem igazán találtam. Na, meg se időm, se kedvem nem volt az ismerőseim dolgaival foglalkozni, amikor épp angolföldet csodáltam. :D

15 éves Tina fotózza a Big Bent a London Eye-ról.

27. Mi volt a legértékesebb dolog, amit valaha nyertél?
Könyvek. :D


28. Mi volt általánosban a kedvenc online- vagy videojátékod?
Már akkor sem éltem ilyenekkel túlzottan. :D
Általában barátoknál/családtagoknál játszottam Sims-szel, meg informatika órák végén különböző 1v1 online játékokkal, amik közül a kedvencem az volt, amelyikben két pálcikaember egy asztalt próbál áthúzni a saját térfelére, és az nyert, amelyik áthúzta az ellenfelét a felezővonalon. Legtöbbször természetesen én nyertem, mert eszeveszetten nyomkodtam a billentyűket...
Ilyen retardáltságokat játszottunk 13-14 évesen.


29. Mi volt a jeled óvodában?
Pillangó. És emiatt kb. minden második ruhámon pillangók voltak, meg imádtam mindent, ami pillangós. :D
Szóval nagyon szerettem az ovis jelemet. :)


30. Melyik volt életed legjobb bulija, és mi tette azzá?
Hű, szerintem még nem történt meg életem legjobb bulija. Eddig minden egyes partin volt valami zavaró tényező, szóval ennek még el kell jönnie.
Amúgy a 2019. augusztusi buli egész jó volt, meg az osztálykirándulásunk estéje is, de azokat sem hívnám a legeslegjobbnak.

Ha már "alternatív érettséginél"
tartunk... egy kis osztálykirándulás-feeling. :D
A kép címe: "Füredi bomlás".

31. Melyik tárgyat tanította a kedvenc tanárod, és mitől vált a kedvenceddé?
2 tanáromat emelném ki, akiket inkább pedagógusoknak neveznék. Véleményem szerint e két meghatározás között hatalmas különbség van: míg egy tanár csak leadja az órai anyagot, addig egy pedagógus ismeri a diákjai képességeit, személyiségét és érdekli a tanulók véleménye, érzelmi világa. Ugyanis úgy vélem, egy tanárnak nem elég szimplán szakképzettnek lennie az adott tárgyban; embernek is kell maradnia, s fel kell ismernie, hogy a diákjai is emberek, akik néha hibáznak, akiknek olykor-olykor rossz napjuk van.

Az első, akit említenék, a jelenlegi magyartanárom, aki az osztályfőnököm is egyben. Az irodalom, a nyelvtan mindig is közel állt a szívemhez (ahogyan a könyvek is), így szuper érzés, hogy ezeket a tantárgyakat egy számomra kedves személy tanítja. V.A.N. tanárnő (azért írom csak a monogramját, hogy anonim maradhassaon), akit én általában Ofőként emlegetek a humán beállítottságúak álomtanára: az Ő óráin kiélhetem a kreatív, irodalmi énemet; beszélhetek/írhatok versekről a saját szemszögemből. Mindemellett hatalmas támogatást nyújt számomra órákon kívül is az írásaimmal kapcsolatban, ami hihetetlenül felemelő érzés, hiszen egy tapasztalt, nagyon is művelt bölcsész elismerése szerintem különleges dolog.
Ezért már csak nem jelentenek fel,
ebből semmi sem látszik. :D

A másik pedig az angoltanárom, aki idén már ötödik éve tanít és szerintem néha már megőrül tőlem. :D Drága Mrs. Pajor (szerintem ez elég anonim így), ha ezt most olvasná, tuti emelgetné az egyik szemöldökét, ahogyan azt általában szokta. Akit Mrs. Pajor tanít, az csak szerencsés lehet, ugyanis Ő a sulink legkiemelkedőbb angolosa, és ezzel nem túlzok: bárkit megkérdezhetnék, nem igazán lennének más állásponton a közgázos diáktársak. Rengeteget gyakoroltat, érdekes videókat nézünk, fontos híreket beszélünk meg, vannak csoportos-, és egyéni feladatok is nála. Igazságosan osztályoz, nem személytelen, de kellően szigorú. Szinte mindig jó hangulatban telnek az órái: sokszor hangosan nevetünk együtt egy-egy sztorin, vagy belső poénon. Mindig érdeklődik felőlünk, továbbá az a célja, hogy kellően felkészüljünk a vizsgáinkra, így gyakorta személyes visszajelzést is ad arról, mik az erősségeink és miben kéne még fejlődnünk. Kedvencem a Karácsony előtti utolsó órán megrendezett tea-party, amire a Tanárnő egy teljes berendezéssel érkezik: lábosban forralja a vizet, és különféle teafilterek közül választhatunk. Ezen karácsonyi angol viccek, kvízek kerülnek elő, továbbá folyamatosan szól valami klasszikus dal a háttérben. Amint ezt írom, úgy szorul össze a szívem: idén lesz az utolsó ilyen karácsonyi teázásunk együtt, ami nagyon hiányozni fog a későbbiekben. Annyira kedves a szívemnek a Tanárnő, szerintem nem is tudja, milyen szentimentális leszek, ha szóba kerül. :D Bár, biztos azért nem tudja, mert kérése ellenére olykor-olykor tonhalas szendvicset eszek az órája előtt, aminek a szagát ki nem állhatja... ó drága Mrs. Pajor ez csak a szeretetem jele.


32. Melyik volt a legemlékezetesebb születésnapod?
Kettő ilyen volt eddig:
Az egyik a 15. születésnapom, amikor 4 kedves barátom meglepett egy tortával otthon, aztán egész este Activity-t játszottunk és nevettünk egymás hülyeségein.
A másik pedig a 18. szülinapi partim - amikor először mentem diszkóba - mindig is emlékezetes marad számomra. És miért? Hát először is mert nagykorú lettem, másodsorban pedig azért, mert nem akart beengedni a biztonsági őr. :D ITT bővebben olvashattok erről az emlékezetes eseményről.


33. Sírtál már fiú, vagy lány miatt?
Igen. Szerintem ez az élet egyik velejárója, amit mindenkinek meg kell tapasztalnia.


34. Mit tartasz a legnagyobb dolognak, amit eddig elértél?
Ez a legutolsó kórházasdi
2019. márciusában.
Elcsépelt lesz a válasz, mert nem érzem, hogy eddig túl nagy dolgokat értem volna el, tekintve, hogy előttem még az élet java.
Éppen ezért felsorolok pár olyan esetet, amire büszke lehetek:
- nem maradtam ott 14 évesen a kórházi ágyon csont soványan, küzdve az étvágytalansággal, önbizalomhiánnyal, és a mai napig bennem élő gyulladással,
- 17 évesen nekifogtam az írásnak, és 2 év alatt több, mint 30.000-szer kattintottak a bejegyzéseimre, amire rengeteg pozitív visszajelzést, megerősítést kaptam <3,
- tanulás terén egyre feljebb haladok, meg vagyok elégedve az eredményeimmel, és beláthatóan a nem-alternatív érettségim is jól fog sikerülni (na meg remélhetőleg a KRESZ is).


35. Mi volt a legérthetetlenebb indok, amiért véget ért egy barátságod?
Általában egy-egy konkrét esemény vetett véget a barátságaimnak, mint pl.: új suli és közeg, nézeteltérések, sértődések, hátbatámadások, stb. De voltak/vannak olyan személyek az életemben, akikről nem tudom eldönteni, milyen okból távolodtak el tőlem. Jelen esetben 2 fiúról beszélek, akikkel nagyon jó barátságot ápoltam, viszont szépen lassan eltűntek az életemből... az egyik köszönni sem köszön, a másik meg szimplán nem keres, de ha összefutunk nagy vigyorral beszélgetünk. Most biztos azt gondoljátok, hogy ennyire én sem lehetek naiv, fiú-lány barátság nem létezik (ezzel kapcsolatos kérdés lesz amúgy lejjebb).

Őszintén szólva, a bensőséges fiú-lány barátság szerintem is ritka, mint a fehér holló. Miért mondom ezt? Mert legtöbbször mindig többet éreztem a fiúbarátaim iránt, mint kellett volna. :D A fiú haver egy másik kérdéskör, az nincs olyan komplex, mint egy barátság. A barátság sokkalta mélyebb, intimebb és ezáltal könnyen lángolhat fel szerelem is. Ebből az indíttatásból akár úgy is tűnhet, hogy ez a 2 fiú azért távolodott el tőlem, mert többet akartak holmi barátságnál... tegyük hozzá még azt, hogy akkor kezdtek távolodni, amikor kapcsolataim lettek. DE! Nem szeretem ezt gondolni, mert ugyanolyan lehetőségük lett volna udvarolni, mint másoknak. Ha tényleg azért szakították volna meg velem a barátságukat, mert többet akartak, akkor valahogyan csak a tudomásomra hozták volna, nem? Ezért érthetetlen számomra az eltávolodásuk oka, mert valódi indokról nem tudok. Próbálok nem a múltra fókuszálni, de vannak bennem olyan kérdések, amikre már hónapok, évek óta kíváncsi vagyok... amik néha még ma is emésztenek, főleg olyankor, mikor régi kedves jó-barátommal elsétálunk egymás mellett; egyikünk jobbra, másikunk balra tekingetve.


36. Mi volt az indok, amiért legutóbb letiltottál valakit?
Nem szoktam túlzottan tiltogatni embereket, de ha ismeretlenek irkálnak/jelölgetnek, akik egyáltalán nem szimpatikusak, azoknál előszeretettel nyomok rá a blokkolás gombra. Továbbá, azokat tiltom még le, akik nem értenek a szóból, idegesítenek, és nem veszik a lapot, hogy irritálnak.


39. Mi volt életed első könyve, amit elolvastál?
A cipó című népmesét, ami 3D-s könyvben volt meg (tudjátok, aminek a lapjairól kiemelkednek a szereplők és a háttér). 5 éves voltam akkor... a szobában ültem, kezemben a könyvvel és elkezdtem hangosan olvasni. Anyukámék először azt hitték, fejből mondom a történetet, de aztán a szobába belépve csodálkozva nézték, hogy bizony olvasok. Papám tanított meg a betűk rejtelmeire, s azóta is imádok olvasni. :) Tudom, egy pár oldalas könyvet nem kéne nagy olvasmányként elkönyvelnem, de számomra ez meghatározó volt.


40. Mi volt a legötletesebb nicknév, vagy felhasználónév, amit megadtál?
Mai napig a régi Snapchat-es felhasználónevemmel húzzák az agyamat (igen, a kis 15 éves Tinának még snap-je is volt!), ami nem volt ötletes, se egyedi, de még mindig felemlegetik: tina_tinti32. :D Tintinek a családom hív, a 32-es szám meg egy régi szerelmemmel volt kapcsolatos, de azóta ez a szerencseszámom, függetlenül a sráctól. Ezt a nickevet használom az e-mailemben is.


FANTÁZIA



42. Ha bármilyen frizurád lehetne, milyet választanál?
Most is lehet bármilyen, ezért van vegyítve vörös, az alapból barna színű hajamhoz. :)
Csak szeretném, ha hosszabb lenne, de ez idő kérdése.


43. Mi az álommunkád, amivel negyven évig szívesen foglalkoznál?
Írással, ez nem is kérdés. Csak hát mindamellett, hogy legszívesebben írnék, szeretnék annyi pénzt is keresni, hogy felépítsem a saját otthonomat, és tudjak kicsit utazni is. Ilyen álmokat szövögetek én, amíg nyakamon az érettségi, és jelenleg a legnagyobb dilemma előtt állok: gyarapítsam a tudásomat tovább a közgazdaságban, ami egész stabil jövőt mutat, vagy kockáztassak és vessem bele magamat abba, amit szeretek is csinálni?


44. Ha mindenképpen népszerű lennél a jövőben, de te választhatnád meg, mivel válsz azzá, mit választanál?
Nagyon kecsegtetőnek látszhat a hírnév, ám mindig belegondolok abba, mennyi szorongással, feszélyezettséggel jár az, ha felismernek az utcán vadidegenek, a médiafelületedet ezrek vizslatják, és minden lépésedet egy ország, vagy mi több, a világ követi és becsmérli. Mondjuk ha egy írásommal válnék ismertté, akkor ez nem fenyegetne engem annyira, de biztosan furcsán élném meg a helyzetet.
Szóval azt mondom, az írásaimmal szívesen válnék népszerűvé.


45. Ha írtál/írnál regényt, az miről szól(na)?
Épp ódákat zengek arról, hogy 40 évig is írnék, meg szívesen híressé válnék az írásaimmal, de egy ilyen kérdésre már nehezebben adok választ. :D Tipikus Tina, ez már nem meglepő.
Amikor a közvetlen környezetem buzdít arra: írjak könyvet, mindig hárítok azzal a kifogással, hogy, nem tudnék könyvet írni, mert alapvetően cikkekkel foglalkozom. Ám, jobban belegondolva lenne témám, csak kivitelezni lenne kurva nagy falat. A saját életemből merítve, továbbá az ismerőseim életéből merítve írnék regényeket, amik valós időben játszódnak. Nálam a fantasy, krimi, horror stb. témák teljesen ki vannak lőve, viszont a lélektani, emberi sorsokról szóló, enyhe romantikával megfűszerezett történetek már szóba jöhetnének. Fél életemet könyvek olvasásával töltöttem, így van tapasztalatom, milyen a jó könyv, és milyen a "hagyjuk-kategória". :D


46. Ha holnap azzal a tudattal ébrednél, hogy egyvalami megváltozott a külsődön, miben reménykednél, mielőtt a tükör elé állsz, és meglátod?
Kevés olyan külső adottságom van, amivel egyáltalán nem vagyok megelégedve, így a válaszom az, hogy a bőröm minősége lehetne jobb. Lassan 20 éves leszek (ebbe belegondolni is furcsa, nemhogy leírni) és sajnos időnként elönti a ragya a képemet. Nem klinikai eset az arcbőröm, de engem rohadtul zavarnak az itt-ott előbukkanó pattanások, amik 10-11 éves korom óta előszeretettel tűnnek fel az arcomon, általában jeles események előtt. A mindennapokban pedig nincs photoshop, az alapozó pedig csak ront a helyzeten. :D
Amúgy olyan 1,5 éve szerencsére enyhültek ezek a bőrhibák, de sajna annyira összetett okai vannak a pattanásoknak, hogy tiszta tipp-mix, mikor jelenik meg egy-egy újra a fejemen.


47. Mi a célod a blogoddal? Mekkora olvasottságnál éreznéd azt, hogy ennél már nem szeretnél többet?
A célom elsősorban az volt, hogy kiadjam magamból a gondolataimat. Amikor létrehoztam az
oldalamat nem igazán voltak olyan emberek mellettem, akikkel meg tudtam volna osztani a kis dolgaimat, és úgy gondoltam, hátha lesznek majd olvasóim, akik hasonló cipőben járnak, mint én. Ezen túl, akkoriban rengeteg könyvet olvastam és a Moly.hu-s értékeléseket kinőttem, kellett egy platform, ahol szabadjára engedhettem az agymenéseimet. Azóta már meséltem itt mindenről, az már csak hab a tortán számomra, hogy sokan szeretik a bejegyzéseimet, sokan együtt éreznek velem és abszolút pozitívan élem meg azt, mikor másoknak esetleg segíteni tudok egy lelkifröccsel, amit a monitorra löttyintek. Szóval a cél továbbra is az, hogy a blogom által jobban megértsem önmagamat és a világot, hogy szabadjára engedjem a lelkemet és esetlegesen megnevettessek/elgondolkodtassak másokat, akik idetévednek hozzám. Na és természetesen szeretem ezt csinálni, még ha órákat töltök is el egy-egy poszt megírásával, szerkesztésével... az mindegy, hogy 70-en, vagy 2000-en olvassák az írásomat, a lényeg változatlan: ezek az emberek rám szentelték azt a 10-15 percet az életükből és lehet, hozzátettem valami pluszt a napjukhoz. Ez számomra mindennél többet jelent. :)
Nálam nincs limit az olvasottság tekintetében: aki kíváncsi rám, az úgyis olvasni fog.


48. Mit gondolsz a tévé és a nyomtatott újság jövőjéről?
Szerintem a TV még nagyon sokáig nem fog kimenni a divatból. Valljuk be, elég sok embernek a tézévés a családi program, (ami nem feltétlenül jó) de néha, lustálkodós napokon jóleső tud lenni leheveredni a kanapéra egy meleg takaróval és bámulni a TV képernyőjét csak úgy, agymosottan egy hosszú, fárasztó hét után.
A nyomtatott újság már más tészta... kora tini éveimben olvastam utoljára az akkor nagyon menő, sztárokkal teli lapokat, azóta nemigen van kapcsolatom a nyomtatott sajtóval. A statisztikák is azt mutatják, hogy csökken a kereslet az újságok iránt, ami nem meglepő, hiszen az internet médiuma mindent átfog: a metrón sem látni már nagyon újságot lapozgató időseket, ők is inkább az okostelefonjaik kijelzőjét nézik figyelmesen. Véleményem szerint ezek a lapok szépen lassan ki fognak kopni a kínálatból, és el fog következni az az idő, amikor már szinte nem is látunk újságokat sehol.


49. Szerinted van élet a Földön kívül? Mi történhetne, ha hirtelen felvennék velünk a kapcsolatot?
Teljesen elképzelhető, és bele se merek gondolni, mi lenne, ha a galaxis más lényei kommunikálni kezdenének velünk. Akkor lenne csak nagy gondban az emberiség, főleg, ha sokkalta fejlettebb egyedekről lenne szó... amilyen kegyetlen tud lenni a fajunk, biztosan úgy bánnának a nagykoponyák velük, mint a kísérleti egerekkel. Persze, ki tudja, lehet már most szarrá kísérletezik magukat a kutatók a Földön túli lényeken, akiket az 51-es körzetben rejtegetnek. Elnézést, utáltam a Luxen-sorozatot, meg unalmasak már az "Area 51"-es mémek, de túl sok összeesküvés elmélet létezik az UFO-król ahhoz, hogy ne legyen valami valóságalapja. :D


50. Ha választhatnál, mennyi idős lennél most? Miért?
Mindig azt szajkózom, a gyerekeknek a legjobb, mert gondtalanok. Mégis azt mondom, jó nekem így, ennyi idősen... felesleges a múlt szép emlékeiben élni, ahogyan felesleges a jövő kifürkészhetetlenségén is rágódni.


51. Mi tesz egy barátságot igazzá?
„True friends stab you in the front." - hangzik a Bring Me The Horizon együttes True Friends című dalában, ami annyit tesz: „Az igaz barátok szemből szúrnak beléd.". Ez ugye utalás a "hátba szúrás" kifejezésre; aki pedig valakit hátba támad, az egy gerinctelen, hamis és gyáva ember, semmiképp sem jó barát.
A banda megragadta a lényeget: egy igaz barát a szemedbe mondja a véleményét, felvállalja, ha más nézőpontot vall és mindezt nem azért teszi, mert bántani akar, hanem mert tisztel annyira, hogy elmondja, mit gondol valójában. Úgy vélem, egy igaz barátság alapja az őszinteség, bár ez egyaránt minden emberi kapcsolatra érvényes.
A barátság nem ott kezdődik, hogy a másiknak folyton bólogatunk és helyeslünk. Nem attól válunk jó baráttá, ha mindig dicsérjük a másikat, és igazat adunk neki. Az igaz barátságban nincsenek tabuk, mindent meg lehet beszélni, mindig a tényleges gondolatainkat osztjuk meg egymással, de emellett támogatjuk, biztatjuk is a másikat. Olykor-olykor szembesítjük az erősségeivel és gyengeségeivel, miben jó és miben kell még fejlődnie, emellett tudunk együtt nevetni, szórakozni, kikapcsolódni. Ha kell, támaszt nyújtunk, de nem szabad a lelki-szemetes pozícióját sem felöltenünk magunkra. Bizalom, nyitottság, és hasonló szemszög hiányában szerintem nehéz igaz és jól működő barátságot ápolni.


52. Ha egy durva buli után arra a tudatra ébrednél, hogy megcsaltad a barátod/barátnőd, akivel évek óta együtt vagy, viszont 100%, hogy ez csak úgy derülhet ki, ha te magad elmondod, elmondanád?
Igen, mert ha egy ember megcsalja a párját, akkor nem tiszteli, nem szereti a másikat eléggé. Legyen bármennyire illuminált állapotban, ez okot és mentességet nem ad arra, hogy felelőtlen tetteket hajtson végre az illető… nekem is volt már görbe estém, amikor hányásig fajult az ivászat (ezt is meg kell tapasztalni valamikor) de sosem cselekedtem meggondolatlanul. Mert ha valakit megcsalok és eltitkolom a tettet, azzal nem csak a másikat, de magamat is becsapom. Szerintem erre nincs mentség, mert ha szeretek valakit, azt vagy 100%-ban szeretem, vagy nem szeretem. Az illuminált állapot nem ment fel a tisztességes viselkedés alól.
Megint csak más kérdés, ha valaki annyira totálon van, hogy nem tud ellenkezni és csak megtörténik vele az eset (persze ez leginkább lányokkal fordulhat elő). De ez meg már inkább a nemi erőszak kategóriájába esik, ugyanis az érintett se beleegyezni, se ellenkezni nem tud, csak VAN és mint egy rongybaba, megdugják, azt kész. Paradox módon újra előkerül a kérdés, hogy ha párkapcsolatban élek nem megyek neki az éjszakának "úgy bebaszok, hogy azt sem tudom, merre van az előre" - módon, mert tudok éretten gondolkodni és mértékletes lenni. Ha szeretek valakit, nem részegedek le úgy, hogy hülyeségeket csináljak. Ha szeretek valakit, akkor nem csalom meg, és nincs szükségem másra, csak Rá. Ha valakit nem szeretek - mégis együtt vagyok vele - akkor sem csalom meg, mert undorító és embertelen dolog, és inkább szakítok, mintsem hazugságban éljek. Az élet egyszerű, csak mi bonyolítjuk folyton túl.
Lehetne még boncolgatni ezt a témát, ezért etikaórára ez lesz a választott kiselőadás-projektem. :D


53. Mik a feltételei egy működő fiú-lány barátságnak?
Az egyik legfontosabb feltétel, hogy nem érzünk többet barátságnál. Ha ez bukik, akkor a barátság is bukik előbb-utóbb szerintem.
Továbbá, ugyanazok a feltételek dukálnak ehhez is, mint az igaz barátság kérdéséhez, csak épp kiegészül azzal, hogy ha valamiféle szexuális vágyat kelt fel bennünk a másik, akkor az már nem barátság (maximum barátság extrákkal, de az megint más kategória). Tapasztalatból mondom, borzalmas érzés úgy barátkozni valakivel, hogy amúgy kurvára nem csak baráti csevejekre vágyom az érintett sráccal, aki folyamatosan más lányokról mesél... biztos sokan átéltetek már hasonlót, szerencsére jó pár éve nem éreztem már így, szóval most örülök a fejemnek.


55. Hogyan változna a világ, ha kiszivárogna, hogy tíz évünk van hátra egy meteor becsapódásáig?
Először szerintem senki sem hinné el, hiszen számos "világvége-jóslattal" találkozhattunk már, lásd: 1999, 2000, 2012, 2015... és még mindig itt vagyunk, világvége-jóslatokból pedig sosem lesz hiány. Töméntelen mém kerülne a netre, cikkek íródnának, YouTube videók készülnének a témában, sőt 100%, hogy Facebook-eseményt is "szerveznének" a világvégéről olyasmi címmel, mint például „Közös piknikezés a Margit-szigeten, majd tömeges búcsú az élettől". Tehát a legtöbben iróniával várnák az ítéletnapot, kevesen gondolnák komolyan a jóslatot, ám biztosan akadna olyan is, aki elkezdene szarni a világra és úgy élné végre az életét, ahogyan szeretné. Ha a kutatók bebizonyítanák a hír valóságosságát, és a világvége előtti utolsó években sorra történnének a katasztrófák, biztosan eluralkodna a pánik az embereken. Mindenesetre remélem, hogy nem kell tartanom ilyesmi borzalom bekövetkeztétől.


57. Ha kivehetnél öt tantárgyat, de másik ötöt kellene megnevezned, amit a helyükre beillesztenél, mit cserélnél, és mire?
(Pl.: kémia helyett KRESZ-t stb.)
Valójában nem kivenném a tantárgyakat az órarendből, csupán megreformálnám őket. Két tantárgyat teljesen átalakítanék, emellett egyes órák témaköreit is megváltoztatnám, több hasznos ismeretet illesztenék bele a tantervbe.

Ének helyett Zeneismeret
A Leander Kills az egyik nagy kedvencem.
Tegye fel a kezét, aki utált az osztály előtt énekelni a fals hangjával! :D Az énekórának véleményem szerint nincs túl sok pozitív funkciója, legalábbis jelenlegi formájában. Az idejétmúlt népdalok, a "nagy klasszikusok" és a kottázás önmagukban szerintem nem nyújtanak érdemi tudást a XXI. században. Úgy gondolom, egy kis összefoglaló zenetörténet hasznos lehet, és nem árt ismernünk Mozartot, meg Liszt Ferencet sem, de szükség lenne modern zenei alkotásokkal, kortárs előadókkal is foglalkozni a tanórákon. Párhuzamba lehetne állítani a régi népdalokat a ma divatos zeneszámokkal, elemezgetni korunk dalszövegeit, s ezzel együtt felnyitni a diákok szemét arra, mi művészet, és mi nem (inkább nem mondok példákat). Hasznos és élvezhető lenne különböző zenei műfajokról beszélni, a diákok kedvenceiről vitákat folytatni. A tanulók megoszthatnák az érzéseiket, gondolataikat egy-egy előadóról, zeneszámról, továbbá elkészíthetnék saját szerzeményeiket közösen, kisebb csoportokban, amit akár elő is adhatnának a vállalkozó szelleműek. A művészetek az önkifejezésről, alkotásról és kreativitásról szólnak, amit előnyös lenne az iskolában is fejleszteni.

Testnevelés helyett Erő-, és állóképesség
Alapvetően mit várnak el a diákoktól tesiórán? Tudjanak kötelet mászni, sok-sok kilométert futni, szekrényt ugrani, guruló átfordulást végezni, kislabdát dobni, különféle labdajátékokat játszani, egy minimális mértékű fekvőtámaszt és felülést megcsinálni, és még sorolhatnám...
Kérdem én: mindezt hogyan kivitelezze minden diák, ha nincs megfelelő izomzatuk és állóképességük? Milyen alapon várja el az oktatás a diákoktól, hogy ezeket a gyakorlatokat mindenki kiválóan végrehajtsa, ha amúgy a tanterv nem nyújt számukra normális erőnléti edzést?
Most akkor elmesélem az én esetemet: általános iskola 6. osztályától kezdve fel vagyok mentve testnevelésóra alól, mert akkoriban durva gerincferdülésem volt, továbbá a könyököm születési rendellenesség miatt nem terhelhető. Ez azt jelentette, hogy az intenzív futás ki van lőve a gerincem miatt, a kötélmászás, fekvőtámasz, labdajátékok meg kivitelezhetetlenek a könyököm kacskasága miatt. Ám, a hátamat és a karomat is erősíteni szükséges, hiszen a ferdület korrigálható, a könyökömnek pedig nem túl jó, ha gyengécskék a karjaim. Ezért is kezdtem el tavaly edzőterembe járni, s azóta elmúltak az élhetetlen gerincfájdalmaim, továbbá a kezemet sem érzem annyira bénának. Mi lenne a megoldás arra, hogy a speciális problémákkal küzdő diákok, továbbá a nem sportolók is jeleskedjenek a tesiórákon? Egy olyan tanterv, aminek keretein belül erősödhetnének a tanulók, emellett alakformálásra is lenne lehetőség. Aki kosarazni, röplabdázni szeretne, menjen egyesülethez/járjon sportkörre, és kamatoztassa a tudását arra szakosodott edzőknél. Az iskolában pedig növeljük a diákok önbizalmát azzal, hogy jó kondícióba hozzuk őket, izmokat építünk és tanácsokkal látjuk el őket táplálkozás és életvitel szempontjából. Osztályozzuk a törekvéseiket, fejlődésüket, és az alapján minősítsük munkájukat, hogy mennyire elhivatottak, vagy épp mennyire lusták az egyes diákok.

És amiken még mindenképp változtatnék:
Etikaórán olyan témákkal is foglalkoznék, mint iskolai-, internetes zaklatás, közösségi média helyes
Ha már környezettudatosság...
nézzétek a cipőmet! :D
használata (példákkal és ellenpéldákkal), családi események hatása a gyermekekre (válás, kistesó születése, halál), helyes viselkedés ügyintézés közben/orvosnál/tömegközlekedési járművön utazva/stb., egyes élethelyzetekben való viselkedés (utcán látott erőszak, földön fekvő ember, magára hagyott állatok, stb.)
, és ezt a felsorolást még lehetne bővíteni.
A technika óra helyett olyan hétköznapi ismereteket tanítanék, mint főzés, szerelés, mosás, kertészkedés, pénzzel való gazdálkodás, a KRESZ-alapjai (gyalogos- és kerékpárforgalom leginkább), varrás, ruhahajtogatás, és még társaik. Tudom, egyes általános iskolákban létezik hasonló tantárgy életvitel néven, de sokkal jobban kibővíteném a tantervet, mi több, nem bontanám fiú-lány csoportokra a tanórát, mivel mindkét nemnek szüksége van ezekre az ismeretekre.
Matematikaórán többet foglalkoznék a mértékegységekkel, azok átváltásával és technikai alkalmazásával, a fizika-, és kémiaórán leginkább a hétköznapi jelenségekre alapoznék, a földrajzórákon pedig nagyobb hangsúlyt fektetnék Magyarország tájaira, gazdaságára, valamint a Föld nevezetes vizeit, tájait, országait ismertetném meg a diákokkal, kevesebb részlettel. Mindemellett jó ötlet lenne a környezettudatosságra, alternatív megoldásokra felhívni a tanulók figyelmét.

Tudom, tudom, nem ragaszkodtam teljesen a kérdés struktúrájához, de így érzem tökéletesnek a válaszomat. Ahogyan azzal is tisztában vagyok, hogy mindaz, amit megfogalmaztam, csakis változtatásra hajlandó tanárokkal, valamint egy teljesen új oktatási rendszerrel valósulhatna meg.


58. Ha lenne egy Facebook-oldalad, vagy Instagramod, esetleg YouTube-csatornád százezer követővel, akik mind harmincas-negyvenes szülők, mit mondanál nekik?
Azt, hogy ne bánjanak úgy a gyerekeikkel, mint életképtelen egyedekkel, akiknek nincs saját elképzelésük és stílusuk, mert ha mindent rájuk kényszerítenek, továbbá elnyomják a személyiségüket, azzal azt fogják elérni, hogy tényleg életképtelen szarkupacok lesznek.
Sajnos számos szülő így bánt az ismerőseimmel, és ez meg is látszik.




A VIZSGA VÉGE

A szabályokban meghatározott "nincs rossz válasz" értelmében, sikeresen le-alternatív-érettségiztem; remélem a 2020-ban esedékes nem-alternatív érettségim is hasonlóan gördülékenyen megy majd.:)

Nagyon élveztem a kitöltést; egyes kérdésekre rögtön rá tudtam vágni a válaszomat, míg néhánynál erősen el kellett gondolkoznom, hogy minél körültekintőbben és megfontoltabban fogalmazzak. Tudom, olykor elpoénkodtam a dolgokat, és kissé máshogy értelmeztem a kérdéseket, de az élet is ilyen, nem lehet mindent halálosan komolyan venni.

Köszönöm szépen a lehetőséget! :)

Az én kihívottam pedig Poszáta, a Magamban beszélek blog bloggerinája... Ő is az érettségire készül az idén; éppen ezért az alternatív érettségit is biztosan sikeresen végzi majd el.


A kérdések listája ITT elérhető.

Minden kedves idén érettségiző sorstársnak kitartást és nagy adag küzdőszellemet kívánok!

3 megjegyzés:

  1. Szia!
    Wow, köszönöm a kihívást! Nagyon érdekesnek tűnik ez az alternatív érettségi, úgyhogy biztosan ki lesz töltve előbb-utóbb :)
    Nagyon sok minden jutott eszembe, miközben olvastam a bejegyzésedet. Egyszerűen annyira szeretem, ahogy fogalmazol, hogy ezt nem tudom elégszer elmondani :) Csak hogy egy dolgot emeljek ki, az oktatási reformjaid a kedvenceim. Egyrészt állati jó gondolatok, másrészt kicsit vicces, olyan, mintha a mi sulinkban kicsit már a Te rendszered működne. Például, ami az énekórát illeti (bár idén nekem már nincs). Kilencedikben mi még énekeltünk, aztán tizedikben jött a zenetörténet, és a tavalyi évünk szinte csak abból állt, hogy vegyesen hallgattunk régi és kortárs dalokat, nagyon szerettem.
    A tesiről szóló gondolataid is teljesen jogosak, ráadásul tök jól vezetted le a gondolatmenetet. Ha én ezzel odaállnék a tesitanár elé a saját szavaimmal, páros lábbal rúgna ki a tanáriból :D
    Az egyetlen igazából, amivel a tantárgyak közül nem értek egyet, az a matek, de hát alapból én vagyok a család fekete báránya, amiért örömet okoz a deriválás, a logaritmus meg a gyökvonás :P
    Egy szó, mint száz, imádtam ezt a bejegyzésedet (is), hamarosan pedig remélhetőleg jövök az én teljesítésemmel.
    Csók: FMB :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hali!

      Örülök, hogy elfogadod a kihívást, várom a válaszaidat! :)

      Én meg nem tudom elégszer megköszönni a dicséretet, szuper érzés, hogy így meg tudlak ragadni.
      Amúgy az oktatási reformok írása volt a kedvencem, mert tényleg lenne mit javítani sok helyen, de nem csodálom, hogy a Kukutyimi suliban már vannak újítások. Pont a napokban néztem a tavalyi kampánytáncotokat, valami eszeveszetten fantasztikus lett az egész (a sztoris videó meg aztán pláne). Jó látni, hogy vannak olyan sulik, ahol a party-ra is van idő; bár gondolom, mennyi kemény munka állt mögöttetek, amiből ilyen szuper produkciót alkottatok meg. (Remélem Ti nyertétek a kampányt, mert szerintem toronymagasan Ti vittétek a prímet.)

      A tesi sajnos szívügyem, az énekórákat pedig tavaly szerencsére csak félévig kellett elviselnem, mert a tanárnő második félévben betegállományban volt. De az éneklés az borzasztó volt. :D
      Szerintem a matek rohadtul tanárfüggő amúgy, mert biztos lehet élvezni a logaritmust, ha az ember jól megérti... 11. osztályban én is egészen megszerettem a matekot, de idén új tanárt kaptunk (megint), aki kissé arrogáns, szóval nem leszünk jóban a továbbiakban. De nagyon örülök, hogy számodra boldogságot jelent a sokunk számára mumus tantárgy. :D

      Sok sikert az évre, szerezzük meg azt az érettségit!:)

      Ölelés: Tina ;)

      Törlés
    2. Wow, tényleg megnézted a táncunkat meg a filmet? :D
      Igen, rengeteg meló volt vele, szeptember első hetében már el kellett kezdenünk az egészet, a forgatást meg a próbákat, hogy október közepére meglegyünk, és rengeteg stresszel járt, de szerintem megérte. És igen, mi nyertünk, hála az égnek. És hála az égnek azért is, hogy idén nem kell még egyszer megcsinálnunk :D
      Mindenesetre készülök az alternatív meg az igazi érettségire is, utóbbihoz neked is sok sikert, ha még nem mondtam volna :))
      FMB

      Törlés