2017. szeptember 3., vasárnap

Egy kívül-belül csodás könyv - K. A. Tucker: Sodrás

Könyvtári példány. :)
Dióhéjban: A Tíz apró lélegzet előzménykötetében bepillantást nyerhetünk Cole Reynolds életébe. Végigkísérhetjük a fiatal fiút a szörnyűségek sorozatán, a bűntudaton, a fájdalmon, és önmaga elvesztésén. Az úton, amin Cole-ból Trent Emerson lesz, és amin minden erejével azon van, hogy egy bizonyos lányhoz, aki a baleset estéjén csodával határos módon életben maradt, közelebb kerüljön. Kacey és Cole az egyedüli túlélők, akiknek attól a naptól fogva gyökerestül megváltozik az életük. Külön helyeken, ám ugyanazzal az érzéssel élnek tovább. Amit a Tíz apró lélegzetből megtudtunk Kacey-ről, azt most a Sodrásból megtudhatjuk Cole-ról.. itt az ideje, hogy elmesélje az ő történetét.

Gondolataim:
Ez a plusz kellett a Tíz apró lélegzet után. Kicsit kevésnek éreztem Kacey történetét, hiszen csak egy oldalról vizsgálhattuk meg a cselekményt - ezt most kárpótolta Trent kiegészítő kötete.

A könyv terjedelme igaz nincs 200 oldal, mégis rengeteget tesz hozzá a sztorihoz. Megismerhetjük Cole/Trent érzelmeit, és gondolatait, továbbá külső szemmel vizsgálhatjuk Kacey-t. Az évek múlásával sem tud szabadulni e két fiatal a fájdalomtól és a bűntudattól - de míg Cole mély depresszióba és önmarcangolásba esik, addig Kacey a bulikat járja, hogy a tudatát elkábítsa. Szomorú történet két összetört szívű fiatalról.

Cole a baleset után öngyűlölettel és bűntudattal tölti az idejét. Magát érzi felelősnek a szerencsétlenségért, és az csak még rosszabbá teszi az egészet, hogy meghalt két jó barátja. Egyetlen vágya, hogy megtalálja azt a lányt, aki a másik  autóban ült azon az éjszakán - és túlélte. Kacey még csak tinédzser, amikor elveszti szüleit, legjobb barátnőjét és a barátját. Természetesen hallani sem akar Cole-ról és a fiú családjáról (akik mindent megtesznek, hogy a lánynak jobb élete legyen). És Cole ezek után csak egy személyre képes összpontosítani: Kacey-re.

Igaz, a fiú nem teheti semmissé azt, ami már megtörtént, viszont jobbá teheti a helyzetet. Ezért fel akarja venni a kontaktust Kacey-vel; bocsánatot szeretne kérni tőle, és meg akarja magát nyugtatni: a lány rendben van. Ám, ez nem ilyen könnyű, tekintve a lány romokban heverő életét.. hisz csak a húga maradt neki.
Tíz apró lélegzet-ről ezt írtam fél éve:
"Az egész történetet beleng egy különleges érzés. Az elejétől kezdve érződik, hogy nem csak egy szimpla szerelmi történetet olvashatunk. Két fájdalommal, gátlásokkal teli élet egymásra találásáról szól, a megbocsátásról, a szeretetről. Sajnos a történet eleje kicsit gyors ütemben halad, nem mélyíti el annyira Kacey és Trent találkozását. Azután viszont egyre mélyebb sebeket szakítanak fel, kiderülnek a múlt sötét árnyai mögött lapuló titkok.Kacey, a megtört lány a páncélja mögött, aki menekül a múltja elől; mégis nap, mint nap megküzd a démonjaival. Érkezik Trent, akit a sors küldött Neki, aki ugyanúgy túlélő, mint Ő. Véletlen találkozások, amik annyira talán nem is véletlenek; új hely, új munka, új érzések. Itt az idő az újrakezdéshez, és az önmagukhoz vezető visszaúthoz."
Kacey történetét az év elején olvastam.
Cole-t teljesen megbénítják az érzelmei, nem tud továbblépni. Bűntudat, önsajnálat, és fájdalom kísérik a napjait, mígnem megtalálja a lány Facebook profilját; amin Kacey baleset előtti életéről talál emléktöredékeket.
Cole amellett, hogy nagyon durva depressziótól szenved, valahol mégis csak figyel a környezetére - igaz csak egyetlen egy személyre, és az Kacey. Jólelkű, kedves és bűntudatos a főszereplő srácunk, aki mindent megtenne, hogy a lány életét rendbe tegye. Bár, akadályozza őt a lány elzárkózása, és a gyásza, na meg a gyávasága - nem mer Kacey szemébe nézni mindazok után, ami történt. Ezért inkább nyomoz a lány után az Interneten, ismerősöktől, és a környéken is. Mindezt elég etikátlanul.

Cole Reynolds úgy érzi, egy teljesen más emberré vált, így felveszi második keresztnevét, és édesanyja vezetéknevét használja. Trent Emerson lesz belőle, és tovább marcangolja a bánat, ráadásul egyre jobban "megismeri" Kacey Cleary életét.

Az érzelmi mélységek mellett láthatjuk hogyan válik valami, vagy épp valaki egy rögeszmévé. Trent sokszor már túl messzire megy a nyomozásban, ám teljesen megértem a döntését; az öngyűlölet, és a fuccsba ment öngyilkossági kísérletek csak még jobban ösztönzik őt a lány megismerésére. Ha már ő egy roncs, úgy gondolja még Kacey-t megmentheti. Pedig a lány sincs a helyzet magaslatán.
A fiú tette etikátlan, és megszállott, míg a lány önpusztító életmódot folytat. Egyikőjük sincs rendben, lassan leépítik az életüket.

Cole magaviselete szomorú, és várható is. Depressziója kihat az egész családjára, akik kezdenek széthullani, hisz tulajdonképpen elvesztették a fiukat. A gyász, a bűntudat és a traumák megbélyegzik az életünket, így a fiú, s szülei életét is. Cole/Trent segítségre szorul, hiszen az önmarcangolás teszi ki a mindennapjait. Szerencséjére lehetőséget kap arra, hogy átrendezze az életét.

Sokkoló volt betekintést nyerni a fiú szemszögébe; a napjai fájdalommal telnek, na meg Kacey gondolatával. A lány iránt táplált érzései évek múltán változott, míg nem egy rögeszméből plátói szerelem lett. Durva és érdekes utazás egy olyan srác életébe, aki egy éjszaka alatt meghalt belülről, majd újjáéledt egy teljesen másik személyiséggel.

Ajánlom a Tíz apró lélegzet után, hiszen ez a kis kiegészítés teszi egésszé a történetet. Megdöbbentő, fájdalmas, mégis egy csodálatos szerelmi történet kezdete. Olvassátok nyitott szívvel. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése