2017. augusztus 12., szombat

Az Internet a fiatalok játszótere

Nem én vagyok az első, aki azt veszi észre az Internetet böngészve, hogy tíz év körüli gyerekek különböző közösségi portálokon tevékenykednek. Ha ez még nem lenne elég, kép-, és videómegosztó csatornákra regisztrálnak, és róluk készült képeket, videókat töltenek fel. Nem áll szándékomban a képmutatás; hasonló korban kerültem közel az Internet világához, de jóval meggondoltabban cselekedtem, mint a mostani gyerekek.

Olyan 6-7 éve ültem először a számítógéphez azért, hogy regisztráljak egy közösségi portálra. Az akkor még menő iWiW-en az összes osztálytársam megtalálható volt. Persze mindenki készített egy profilt, beállított egy csini profilképet, kitöltötte az adatait és boldog volt, hogy rendelkezik egy saját Internetes fiókkal. Tulajdonképpen sok dologra nem használtuk profilunkat, de jó érzés volt a tudat, hogy az éterben is barátok vagyunk.
Aztán amikor az iWiW mellett elterjedt hazánkban a Facebook, mindenki azt kezdte használni, és az iWiW feledésbe merült. Nyilvánvalóan újabb profilt készítettünk magunknak, csupán egy csili-vili, letisztult, és számunkra még új közösségin, a Facebook-on. 
A kedvenc Facebook-os játékom volt. :)
És hogy mire használtuk 11-12 évesen? A suli összes diákját bejelöltük, feltöltöttünk egy profilképet (ami sokaknál nem is saját maga, hanem egy rajzfilm figura, a kutyája, a kedvenc játéka, vagy bármi más kedvence lett), olyan képeket posztoltunk, amiken megjelölhettük barátainkat, játszottunk az akkor divatos Facebook-os játékokkal, és egy héten kb. egyszer néztünk rá a hírfolyamunkra. Disney-teszteket töltöttünk ki, és magunkról alig raktunk ki képet. Tulajdonképpen csak volt egy fiókunk, de aktívan nem használtuk. Abban az időben pedig nem voltak még tengernyi számban a mobilos applikációk, mivel okostelefonunk sem volt.

Tehát az én korosztályom 6-7 éve még nem volt akkora veszélyben, mint a mostani 10-11 évesek. Nem adtunk meg túl személyes adatokat, és nem posztoltunk mindennap egy selfie-t, mivel előlapi kameránk sem volt a gombos mobilunkon. Továbbá nem kérkedtünk a márkás dolgainkkal, nem töltöttük fel a nyaralásunk minden pillanatát, és nem énekeltünk YouTube videókon sem. Azt sem tudtuk, hogyan kell feltölteni egy videót.

Én megértem, az idők változnak. De nem szabadna hagynia a szülőknek azt, hogy a gyermekük túl sok mindent tevékenykedjenek az Interneten. Amit nap, mint nap látok a kisiskolásoktól a különböző portálokon az förtelem. És nem, egyszerűen nem tudok tovább lépni a tényen, hogy ilyenné vált a világ. Nem csak a gyermekek viselkedése borzasztó, hanem a tiniké, és a felnőtteké is egyaránt.

Biztosan sokan hallottak már a musical.ly alkalmazásról. Aki nem, annak gyorsan összefoglalom: videókat tölthetsz fel, zenei aláfestéssel. Személy szerint nem próbáltam ezt az alkalmazást, de őszintén nem is szeretném. A YouTube-on több olyan videó is megtalálható, amiket a musical.ly alkalmazás által készítettek.
És hogy miért is ellenzem e remekmű" használatát? A válasz roppant egyszerű. Beképzelt, majom gyermekeket nevel, akik ilyen felnőttekké fognak cseperedni. Rossz esetben a kislányok/nagylányok hiányos öltözetben, tele sminkkel tátognak egy olyan zenére, aminek a szövegét sem tudják. Először angolul kéne megtanulni, de hát arra nyilván nincs idő, ha ilyen fantasztikus hobbit kell űzni. Tizenévesek nőként próbálnak mozogni, és szexinek tűnni. Jó pár évvel idősebbnek tűnnek a koruktól, ami számukra csak előny, hiszen így rengeteg fiúnak tetszenek majd, és lájkolnak ezerrel.
De a fiúk ennél még rosszabbak. Ők ugyanígy tátognak a zenére, cseppet sem férfias mozgással, a nemi szervükhöz kapva minden ötödik másodpercben. Úgy táncolnak", mintha valami párosodási szertartáson vennének részt, mutogatják a gyermeki testüket, és olyan mozdulatokat tesznek, mintha éppen egy aktus közepén lennének. Tizenéves fiúkról van szó, akik azt hiszik, hogy a férfiasság onnan mutatkozik meg, mennyire jól tudják megb*szni a padlót egy videóban. Mert igen, erről van szó ezekben a videókban.

A következő két videót a YouTube-on találtam: az első híres musical.ly-s lányok videóiból készült, a felvétel jobb oldalán látszik a fanjaik száma is, továbbá a második videóban olyan fiúktól láthatunk tátikát, akik, nos.. talán sosem lesznek férfiak.

Életkor szerint:
Baby Ariel: 16 éves, novemberben tölti a 17-et.
Loren Beech: 15 éves.
Kristen Hancher: 18 éves.
TheyLoveArii: 16 éves, októberben tölti a 17-et.
Liza Koshy: 21 éves.
Mackenzie Ziegler: 13 éves.
Annie: 12 éves, decemberben tölti a 13-at.
Liana V: 30 éves.
Maddie Ziegler: 14 éves, szeptemberben tölti a 15-öt.
Jelina: 19 éves.


Ehhez a videóhoz pedig inkább nem fűzök semmit.. elég ha pár pillantást vetünk a benne szereplő fiúkra. Tényleg, no comment.
Förtelem.


Őszintén, Kedves Olvasók.. szerintetek ez normális?

Hány éves lehet ez a kislány?
És vannak hülye szülők is, akik a 3-4 éves gyerekeikkel együtt csinálnak videókat. Ezután én már tényleg nem csodálkozom, hogy ilyen világban élünk. Ezt látják a szüleiktől, számukra ez az együtt eltöltött játékidő. Nem építőkockákkal, és pónikkal, nem társasjátékokkal játszanak, hanem együtt készítenek videókat, amiket a világ elé tárnak. Mit ér a hírnév, ha a gyerekeddel ez a szórakozás? Miért kell majomkodó, felszínes gyermekeket nevelni, hogy majd azok felnőttként életképtelenek legyenek? Mélyen elszomorít, hogy a gyerekek ilyen hobbit találtak maguknak. Milyen jövő vár majd rájuk? Vannak követőik a neten, de attól még nem lesznek többek. Nem tesznek hozzá az életükhöz. Oké, szépséggel lehet pénzt keresni.. egy ideig. De aztán kitörölhetik a seggüket a több százezres követőikkel. Hiszen ők még gyerekek. Felnőttként próbálnak viselkedni, holott rohadtul el vannak tájolva, hiszen nem ebből áll a felnőttek élete. Rendes, dolgozó nőt láttak már ilyen videót készíteni? Rendes, dolgozó férfit láttak már ilyen videót készíteni? NEM. Mert akinek van egy csöpp esze, az nem hirdeti magát, a médiában nem csinál baromságokat, és nem tárja a világ elé, hogyan tátog. Követhetik ezek a fiatalok a Hollywood-i botrányt botrányra halmozó „sztárokat", a végén úgyis majomparádés felnőttek lesznek, akiknek fogalma nem lesz az életről.

De nem csak a musical.ly-n vannak jelen azok a fiatalok, akik ilyen feltűnési viszketegségben szenvednek, hanem Facebook-on, YouTube-on, Instagram-on, és még ki tudja, hogy az Internet melyik bugyrában reklámozzák saját magukat.
  • Örökké tartó kapcsolatokról beszélnek 2 hónap után, aztán pár napra rá már szakítanak is, mert megcsalta az egyik a másikat. Mutogatják a boldog vacsorájukat, hogy milyen romantikus rózsacsokrot kaptak életük szerelmétől", holott azt sem tudják milyen szeretni, milyen az, ha igazi kapcsolatban van részed.
  • Örökké tartó barátságról beszélnek, aztán pár hétre rá már másik legjobb barátjuk van.
  • Mindenki képe alá azt kell írni: fullos vagy, meg te vagy a legszebb. Aztán meglátod, hogy a képen egy 21 évesnek tűnő 14 éves lány van, csak éppen ultramenő sminkben pompázik, és 10 centis műkörmökkel büszkélkedik. Csücsörít, mint egy kacsa, nyakig felnyomja a melleit, csak azért, hogy szexi legyen, és kapjon 1000 lájkot arra, hogy az egész mivolta mű.
  • 12 évesek élő adásban gurulnak segway-en, meg pörgetik a fidget spinnert, továbbá a legmárkásabb ruháikat, kiegészítőiket mutogatják. Mi a céljuk az élő adással, és hogy mit tud produkálni egy 12 éves? Nem tudom, általában elkerülöm ezeket a videókat, de ha néha belepillantok, nos ilyesmi tárul elém.
  • A YouTube, ha okosan használjuk, hasznos lehet mások számára. Feltölthetünk olyan videókat, amik érdekelhetik az embereket. De ha feltöltök magamról egy énekes videót nulla hanggal és nulla nyelvtudással, az senkit sem fog érdekelni, sőt még nekem lesz ciki. Amikor egy 10 éves feltölt magáról egy ilyen videót, elgondolkodom, hogy vajon mennyi időt tölthetnek el vele a szülei. Mert hogy keveset foglalkoznak vele, és hogy nem adtak neki valós önképet, az tuti fix.
Ez most csak pár példa volt, emellett még rengeteg olyan dolgot tudnék felsorolni, amit a fiatalok megtesznek a lájkok és a követők érdekében. Magamutogatás, dicsekvés, és bájcsevej? Sokszor még a szülő sem tud róla, hogy a gyermeke épp az ő pénzével dicsekszik, na meg hogy hiányos öltözetben épp a fenekét rázza egy popslágerre. Bár, sokkal rosszabb, ha a kedves szülő tudja, hogy a gyermeke mit posztol online, és semmit sem tesz ellene.

Mert ananásszal pózolva isdögösnek" kell lenni.
A probléma jól látható: mutogatják azt, amijük van, ilyen márka, olyan wellness nyaralás. Műérzelmeket, műéleteket mutatnak a világ felé ahelyett, hogy élnék békességben, boldogságban a mindennapjaikat. Olyan képeket, videókat posztolnak, amiken érettnek akarnak tűnni, megkapóan próbálnak viselkedni. A csücsörítés, és a párosodó rítus táncok egyáltalán nem az érettségre vallanak.. csupán az ostobaságra.
A szépség egy napon elrútul, és amivel egykor büszkélkedett, az feledésbe merül. De ész és bölcsesség nem hangzik majd a szájából, csak az, hogy: - Édes kis unokám, egykor több százezer követőm volt, remélem, hogy nagyanyád nyomdokaiba lépsz majd, és nem hozol szégyent a családra."

És hogy e posztommal mi a célom? Nem az érintett fiatalokhoz szólok, hanem a szüleikhez. Mert nekik kell helyretenniük a gyermekeiket, elmondani az Internet veszélyeit, és azt, hogy követőkkel aligha lehet érvényesülni az életben. A szépségből egy ideig meg lehet élni, már annak, akit leszerződtetnek, de aztán a kor úgyis rányomja bélyegét a szépségre. A plasztikai műtétek igaz működnek, de ahhoz pénz kell.. és ha valaki nem fut be, annak sajnos csak a követői maradnak, akik szépen lassan úgyis eltűnnek.
Őszintének kell lenni a gyerekkel, abban kell biztatni, amiben tényleg tehetséges. Nem pszichológushoz kell vinni, hanem a szülőnek kell megvitatnia a dolgot a saját gyermekével. Nem szabad hagyni, hogy a jövő felnőttjei embertelen, hamis életet éljenek.. igaz számtalan felnőtt él már így is a látszatnak, nem kell, hogy még több műanyagot lásson a világ.

A képek forrása a We Heart It, és a Google, a videók pedig a YouTube-ról származnak.

5 megjegyzés:

  1. Na ennyi hülyeséget is rég olvastam egy helyen...
    Komolyan,bemutattál 20 ilyen embert rossznak és ráhúzod egy egész generációra? Gratulálok... Ezzel hülyíted el az embereket,hogy "Hú hát a te lányod is internetezik,azonnal vondd meg tőle mert a seggét rázza bele!" "Ha a fiad internetezik tiltsd el tőle,mert nem lesz belőle férfi!". Miért ne lenne belőlük rendes nő/férfi? Ja,hogy már megindokolni nem tudod... És azokról miért nem csinálsz ilyen posztot akik a többséget alkotják? Akik minőségi tartalmat csinálnak? Ja,hogy ahhoz már meg kéne erőltetni magadat...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen Hozzászóló!

      Egy szóval sem említettem, hogy minden fiatal ilyen lenne. Csak tudod sok olyan kisgyerek és tini él a környezetemben, akik hasonlóképpen az Interneten élik a mindennapjaikat. Félreértetted a posztomat, ha úgy gondolod, hogy én most a generációmat szidnám, ugyanis én csak egy bizonyos rétegről írtam. Tisztában vagyok azzal, hogy ahogyan Te fogalmaztad a "többség" igenis minőségi tartalmat készít. De sajnos azt veszem észre, hogy sok szülő (akiknek gyermekei nem a többséghez tartozó, normálisan és meggondoltan cselekvő rétegbe tartoznak) egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a gyermekükkel, és csodálkoznak, hogy engedetlen és kicsapongó a csemetéjük. És ez sokszor azért történik, mert a szülő nem világosítja fel rendesen a gyereket arról, hogy mit illik az Interneten, és mit nem. Nem megvonni kell az Internetet, ahogy azt Te is olvashattad, én ilyet egyáltalán nem írtam. Csupán foglalkozni kell a gyerekkel; beszélgetni az Internetről, és annak veszélyeiről. Mert én úgy érzem, hogy sokan nincsenek képben a ténnyel, hogy igenis rengeteg veszély leselkedik rájuk az éterben. Tudom, hogy vannak felelősségteljes fiatalok, hiszen én is hasonlóképpen odafigyeltem arra, mit posztolok.

      Szóval nem értem a felháborodásodat, ugyanis
      1., nem állítottam, hogy mindenki ilyen lenne
      2., csak szeretném felhívni a figyelmét pár embernek arra, hogy a gyermeke nem megfelelő tartalmakat oszt meg
      3., azt sem írtam, hogy vonják meg az Internetet.. a fegyelmezés és a tiltás szerintem két külön dolog
      4., szerintem az olyan tinédzserek/fiatal felnőttek, akik online majom-parádéznak, azoknak valamiféle feltűnési viszketegsége, vagy valamely megfelelési kényszere van (de ha nem is ezek közül valamelyik, akkor sem tartom normálisnak a túlzott magamutogatást)
      5., hogy miért nem lesznek normális felnőttek? Azért, mert (véleményem szerint) egy normális felnőtt nem az Interneten mutogatja magát, és azt, amije van, hanem meggondoltan posztol. Sok fiatal ismerősöm, akik a telefonjukon lógnak egész nap, szerinted mennyit áldoznak tanulásra? Mennyit kulturálódnak? Semennyit. Ha pedig nem tanulnak, és nem is kulturálódnak, akkor elkallódnak, és egy csepp eszük nem lesz az élethez. Így aztán biztosan teljes értékű felnőttekké cseperednek majd.. legalábbis szerinted.
      Ha neked indoklás kell egy olyan videóhoz, amiben fiúk "padlóval közösülnek", akkor nem tudom, számodra mi a normális. Amikor egy fiú azt nézi, mi a divat, és hogy milyen kiegészítőket vegyen fel egy ruhához az már nekem magas. Amikor egy fiatal lány sokkal idősebbnek akar tűnni a korától, az szerintem nem normális.

      Lehet neked más a véleményed, de nekem ez. Az is előfordulhatott, hogy valamit nagyon félreértettél, ugyanis én nem szándékoztam ócsárolni a generációmat, sőt, senkit sem akartam ezzel a bejegyzésemmel bántani. Csak tudod van az a pont, amikor felmegy bennem a pumpa, és kiömlenek a szavak belőlem ide, a blogomra. És amikor kapok egy olyan hozzászólást, mint a Tiéd, amiben hamis rágalmakat hoznak fel ellenem, akkor elgondolkozom, hogy végigolvasták-e az írásomat. Tudod, én jogosan háborodtam fel azokon a fiatalokon, akik olyan életvitelt folytatnak, amiről írtam. Ezzel mások is így vannak, többen egyetértettek velem, és vállon veregettek. Te tulajdonképpen azon háborodtál fel, hogy én negatív kritikát formálok olyan személyekről, akik negatívan is viselkednek.

      Törlés
    2. Szóval mi is a problémád? Hogy mertem írni egy olyan rétegről, akik förtelmes dolgokat művelnek az Interneten fiatal létükre? Mert felmertem szólalni, és megmertem mondani a véleményemet? Tudod, miért nem írtam a normális rétegről? Mert rájuk nem kell felhívni a figyelmet. A szüleik tudják, hogy a gyermekük ép, és gondolkodó. De azokról a fiatalokról, akik nem megfelelően viselkednek, írni kell. Ki kell mondani a büdös nagy igazságot, hogy sok, ismétlem nem mindenki, hanem sok olyan fiatal van, aki butul és kifordul magából az Internet által.

      Indoklás kell? Megerőltetés? Szerinted egy blogposztban hány óra munka van? Adatok, képek, további információk után kell kutatni, hogy hiteles legyen az írásom. 4-5 óra, de van hogy egy egész nap rámegy egy ilyen bejegyzésre, amiben véleményem szerint (és mások szerint is) őszintén írok. És nem pénzért csinálom, hanem azért, mert úgy gondolom, hogy olyan témákat tudok felhozni, ami másokat is érdekelhet. Mert van véleményem, és ki is jelentem.

      Ennyi lett volna a mondandóm.. ha esetleg felmerülne még valamilyen kérdés, vagy probléma, nyugodtan írj és megbeszéljük. Láthatod, hogy időt és energiát is fordítok az Olvasóimra, legyen az pozitív, vagy negatív kritika. Nem sajnálom az időmet a véleményem kinyilatkoztatására, és büszkén felvállalom mindazt, amit írtam.

      Szép napot kíván: Tina.

      Törlés
  2. Kedves Tina!
    Azt gondolom, hogy ezzel a cikkel darázsfészekbe nyúltál, mert nagyon meg fogja osztani az olvasókat. Tapasztalatom szerint sokan vannak akik veled értenek egyet, de azért nem nyilatkoznak, mert inkább otthon beszélik meg családi körben a hasonló problémákat és otthon tanítják gyermekeiket mi a helyes és mi nem az (nem az interneten).
    Nem mindenkit fertőz meg ez az exhibicionista viselkedés csak azért mert internetezik. A technika csodálatos dolog és sok értékes információt kaphatunk, ha jól tudjuk felhasználni és a megfelelő helyen keressük. Ha egy szülő "jól dolgozik", és szán időt gyermekével való beszélgetésre, a dolgok nem fajulhatnak odáig hogy hogy az a gyerek az interneten kitálalja magát a külvilágnak. Fontos hogy gyermekünk tisztában legyen saját értékeivel, hiszen a visszaigazolás a közvetlen környezete (család, barátok, iskola) és nincs szüksége "like" -okra meg "követőkre"!
    A magukról videót készítő gyerekek sem tesznek rosszat, ha az a videó építő jellegű tartalmat takar, pl: hogyan kell egy sütit elkészíteni, milyen könyvet és miért ajánl, hogyan kell elkészíteni valami érdekes dolgot amit szeretne másoknak is ajánlani stb., a lényeg hogy ne az erkölcsi színvonal alá süllyedjen, hanem próbáljon valami értékeset adni és megosztani az olvasóval. A technika fejlődése olyan eszközt adott a kezünkbe, amivel tudni kell bánni és ezt nekünk felnőtteknek kell koordinálni, hogy a gyermekeink ne olcsósítsák el magukat a neten.
    Az általad feszegetett téma valós társadalmi jelenség, és probléma melyről beszélni kell! Nyugodtan hallasd a hangod, hátha lesz fül mely meghallja, és ész hogy felfogja, és ha valakinek nem tetszik az írásod, gondolkodjon el rajta, hogy szeretné e a gyermekét hasonlóképen látni az interneten, és büszke lenne rá?
    Végszóként: "A bölcs emberek azért beszélnek, mert van mondanivalójuk, a bolondok azért, mert mondaniuk kell valamit" Platón

    Üdvözlettel: Lívia

    VálaszTörlés