2017. augusztus 8., kedd

Ami a netre felkerül, avagy Zoe Sugg: Girl Online

Dióhéjban: Girl Online, azaz a név alatt rejtőzködő Penny, blogot vezet érzéseiről, gondolatairól. Amikor a szülei munkát kapnak New York-ban, magukkal viszik Penny-t, aki találkozik egy jóképű, gitározó sráccal, Noah-val. A két fiatal hamar egy hullámhosszra kerül, ám a lány a szerelmes érzéseit leginkább a blogján osztja meg - természetesen álneveket használva. Penny nem is sejti, hogy a fiúnak van egy titka, amivel veszélybe sodorhatja blogger kilétét, és a privát életét.

Gondolataim:
Zoe Sugg, ismertebb nevén Zoella internetes közszereplő, aki beauty-bloggerként, majd youtuberként vált híressé a nézők körében. Őszintén szólva nem igazán az én érdeklődési köröm a szépségápolás, tehát a netes tevékenységeit nem követem számon. Bevallom, eddig nem is hallottam róla, ám most a könyve elolvasása miatt utánakerestem a bővebb információ érdekében.

A Girl Online-t eredeti nyelven, tehát angolul olvastam el. Az angoltanárunktól azt kaptuk nyári házi feladatnak, hogy olvassunk el egy minimum 100 oldalas regényt, majd írjunk róla egy min. 250 szavas összegzést. Mivel nem volt ötletem, ezért a könyvtár idegennyelvű könyvkészletéből válogattam, amikor megpillantottam ezt a regényt. Gondoltam megpróbálkozom vele, már csak nem olyan nehéz a nyelvezete, hogy nem értem meg a történetet.

És azt itt és most leszögezném, hogy ez a regény szuper választás az angol nyelv gyakorlása érdekében! Egyszerű, mégis nagyon jó a megfogalmazása, nem használ olyan szavakat, amik talán problémát okozhatnak a megértésben. Végig érthetően követtem a cselekményeket, nagyon élvezetes volt angolul olvasni. Sokkal jobb volt így, mintha magyarul olvastam volna.

A történet bár elsőre egy könnyed tini-drámának tűnhet, merőben több témát dolgoz fel, mint holmi szerelmi-bánatos regény. Nyilvánvalóan nagy szerepe van a sztoriban a szerelemnek, és a tinédzser lányok mindennapos problémáinak, de mégis van benne egy plusz, ami rávilágít Zoe Sugg írói tehetségére.

     Sokszor mondják, hogy az Internet rengeteg veszélyt tartogat. És ez így is van, hiszen ha személyes információkat közlünk, belső érzelmeket és gondolatokat adunk át az éteren keresztül másoknak, azzal vissza is élhetnek, ami nem éppen a célunk. A különböző közösségi hálók amellett, hogy sok pozitív tényezővel is rendelkeznek, igazán ronthatnak a lelki épségünkön. Számos olyan ember van, akik negatív hozzászólásokkal tönkre tehetik a boldogságunkat, továbbá vannak azok az elektronikus pletyka magazinok, ahol hamis információkkal híresztelhetnek bárkiről bármilyen szennyet. A hiszékenyek, és akik nem gondolkodnak, mielőtt bármit is elhinnének, a hazugságokat igazságoknak titulálják majd, rosszabb esetben az utálkozók sorába állnak, mint a birkák. Ha elindul a pletyka a neten, az futótűzként terjed, és csak kevesek gondolkodnak majd el rajta logikusan.

Mindezt visszaadja a könyv, és ami igazán hitelessé teszi a történetet, az az író kiléte. Zoella is megoszt rengeteg dolgot az életéről a médiában, biztosan előfordult már vele, hogy utálatos személyek akartak keresztbe tenni neki. Tudja, milyen híresnek lenni, milyen az, ha a rengeteg fan mellett beszól egy ember valami olyasmit, amitől szörnyen érzi majd magát. A negatív kritika, ha azt kulturálatlan módon közlik, igencsak szíven tud ütni, még akkor is, ha milliók szeretik azt, amit csinálsz. Nagyra értékeltem Zoella regényében ezt a szálat, hiszen a médiában szereplők tudják csak igazán, milyen is ez az érzés. De aki az interneten bármifélét tevékenykedik, és megoszt dolgokat, az is kerülhet hasonlóan szorult helyzetbe - manapság bármilyen sztorit kifordítanak önmagából, hogy botrányhírt csináljanak belőle.
„Legközelebb, mielőtt posztolsz egy hozzászólást vagy állapotjelzést, vagy megosztasz egy linket, kérdezd meg magadtól: boldogabbá fogja ez tenni a világot? És ha nem, akkor azonnal töröld ki.
Amúgy is van elég szomorúság a világban. Nem kell még hozzátenned."
Tehát a könyv valós problémákat vonultat föl, az internetes veszélyek mellett rámutat a barátság, az őszinteség, és a családi szeretet fontosságára is. Továbbá az első szerelem szép pillanatait is bemutatja.
     Bár Noah karakterén van a hangsúly, azért Penny barátaiból - nem barátaiból is kapunk eleget. Vannak azok a barátok, akik örökre megmaradnak mellettünk, de vannak olyanok is, akiktől búcsút kell vennünk, hiszen mindig változunk. Nem lehet mindenkihez foggal-körömmel kapaszkodni. Miután Penny megbirkózik Meghan barátnője elvesztésével", nem is gondolja, hogy egy régi barátságból valami rettenet is lehet. Na, meg azt sem gondolja, hogy a fiú iránt, akibe mindig is 'szerelmes volt' végül csak ellenszenvet érez. Ahogy telnek az évek változunk, és vannak olyan kapcsolatok, amelyekből egyszer kinövünk...
Néha el kell engedni az embereket."
Mindezeket Penny szemén keresztül élhetjük át, aki egy remek főszereplő. A személyiségjegyei és a stílusa is nagyon tetszik, a blogger mivolta pedig lenyűgöz. Zoe Sugg-nak tényleg van tehetsége az íráshoz, hiszen olyan karaktereket teremtett, és olyan élethelyzeteket, amik akár valósak is lehetnének. Persze vannak kissé valótlanul édes jelenetek a történetben, de ettől szép egy regény: a varázslatos elemektől.

Romantika, barátság, és egy rakat tanács az élet különböző helyzetéhez. Könnyed, mégis valós olvasmány a mindennapokra.

Azoknak ajánlom, akik szeretik az ifjúsági könyveket, a tini-drámákat, és a kusza szálakat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése