2017. augusztus 26., szombat

Trónok harca Tag - The Ultimate Game of Thrones Tag

A napokban rátaláltam Orang-utan Librarian Trónok harca tagjére, ami nagyon megtetszett, ugyanis három szempont szerint is lehetőség van a válaszolásra. Pár hete én is Trónok harca fan lettem, így nem is csoda, hogy most szívesen töltöm ki ezt az összetett tag-et.
Magyarul már kerestem, de mivel nem találtam, bátorkodtam lefordítani, ezáltal más magyar Trónok harca-őrült is kitöltheti. :)



ELSŐ RÉSZ: KÖNYVES KÉRDÉSEK

"Mi nem vetünk." - Egy könyv, amit nem lennél hajlandó megvenni.

 
L. J. Smith: Vámpírnaplók-sorozat
Bár igaz, hogy a Trónok harca mellett a Vámpírnaplókért is odavagyok, de csak mint sorozat.
L. J. Smith regénysorozata nem nyerte el a tetszésemet, így biztosan nem venném meg könyvben a szeretett sorozatom történetét.


"Tűz és vér." - Egy könyv, ami erős érzelmeket váltott ki belőled.

 
Lisa De Jong: When it Rains - Amikor esik...
Nem tudom elégszer hangoztatni, hogy mennyire érzelem dús ez a regény. Egy éve olvastam ezt a könyvet, ami akkor nagyon meghatott.. majdnem egy órán keresztül sírtam, és még azután is a hatása alatt voltam. Ez egy olyan romantikus történet, ami nem csak a cukormázról szól.


"Közeleg a tél." - A kedvenc téli olvasmányod.

 
Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra
Kimondottan nincs kedvenc 'téli olvasmányom', de ha választani kell a télies történetek közül, akkor erre esik a választásom. Könnyed, vicces, bár klisés sztori; a karácsonyi előkészületekhez, vagy éppen az ajándékozás utáni pihenéshez igazán hangulatos kis regény. Nem pont ünnepi, de szórakoztató a hideg napokon.


"Család. Kötelesség. Becsület." - Egy könyv szoros családi kötelékekről.

 
Christie Golden: Durotan
Voltaképpen egy klánról van szó, de bátran hívhatom ezt a közösséget egy családnak. Durotan igazán jó vezére az ork-klánnak, úgy bánik velük, mint a családtagjaival. Együtt küzdenek meg a viszontagságokkal, együtt vándorolnak a túlélés érdekében. Támogatják és segítik egymást, mint egy nagy család.





"Erőssé növünk." - Egy könyv, amihez nem fűztél nagy reményeket, de miután elolvastad, meglepően tetszett.

 
Sarah J. Maas: Throne of Glass - Üvegtrón
Ez a regénysorozat világszerte nagyon kedvelt, ám én úgy gondoltam, nekem nem fog tetszeni. Merőben más műfajban olvastam, eleinte el sem akartam olvasni. Aztán amikor végeztem vele rájöttem, hogy a tündék és boszorkányok világa igenis nekem való. :)


"Miénk a harag." - Egy könyv, amitől dühös lettél.

 
Tavi Kata: Táncvarázs
Hogy miért lettem dühös erre az átlagos ifjúsági regényre?
Félig már meg is válaszoltam; mert nem nyújt semmi újat.
Oké, egy tiniregénytől amúgy sem vár sokat az ember, de ebben a könyvben nekem nem stimmelt valami. Leginkább az dühített fel, hogy 17-18 éves karakterekről szólt, akik egyáltalán nem viselkednek koruknak megfelelően. A főszereplő lány is megállt a fejlődésben, nem hozta a stílusát, és ellaposodott a könyvben felvonultatott mindennapokkal együtt.


"Meg nem hajol, meg nem rogy, meg nem törik." - Egy könyv, amit megingathatatlanul szeretsz.

 
Kylie Scott: Lead - Szóló
Azért esett erre a könyvre a választásom, mert az egyszerűségében rejlik a fantasztikussága.
Tipikus new adult, romantikus regény, amiben két erős jellemű főszereplő, és a lehengerlő humor dominál. A borítója ízléses, és a sztorija megnyerő.. ezért is csücsül a polcomon. :)


"Egy Lannister mindig megfizeti az adósságát." - Egy könyv, aminek úgy érzed, adósa vagy.

 
(Megjegyzés: a tag készítője tisztában volt vele, hogy ez nem a hivatalos jelmondata a Lannistereknek, de úgy érezte, hogy ez jobban megfelel a taghez. Amúgy is többször hallani ezt a Lannisterektől, mint a "Halld üvöltésem!".)

Leslye Walton: Ava Lavender különös és szépséges bánata
Azért érzem magamat az adósának, mert miután elolvastam, nem írtam
róla bővebb véleményt (holott megérdemelte volna ez a csodás könyv).
Nagyon érdekes történet, ugyanis műfaját tekintve valamiféle fantasy, ám inkább a mágikus realizmus titulust használják rá.
Igazán magával ragadott a világa, és a sztorija, mert érdekes szálakat szőtt bele az írónő.
A karakterek is különlegesek benne, tehát minden szempontból kedvenc lett a szememben. És mivel valószínűleg nem fogok róla írni értékelést örökre az adósa maradok. 
(Nem vagyok Lannister, tehát nem is kell megfizetnem azt.) :D



MÁSODIK RÉSZ: RAJONGÓI ELKÉPZELÉS

Melyik karaktert szeretnéd a Trónok harca nyerteseként látni, azaz ki üljön a végén a Vastrónon?

Ezen a válaszon gondolkodom már napok óta, ugyanis bevallom, nem szokásom fejtegetni a sorozat jövőjét. Élvezem a történetet minden egyes csatájával, és az összes monológjával, de különösképp nem gyártok teóriákat, és azon sem töröm a fejem, hogy végül ki ül majd a Vastrónon.
De most átgondoltam, és megszültem a választ, mint Melisandre azt az árnyat. :D

Olyan királyra/királynőre van szükség, aki igazságot szolgáltat, szövetségeseket gyűjt maga köré, átgondoltan cselekszik, saját bőrén tapasztalja meg a harcot, és ért a nép nyelvén.
Olyan uralkodót illet meg a Vastrón, aki a legtöbb ember érdekét szolgálja, tesz a népért, és nem mellesleg a bűnösöket illendően bünteti meg.
Tehát egy jó-kiállású, értelmes, öntudatos, bátor, és empatikus fejedelem lenne a legjobb.

És ki ilyen?

Őszintén, nem sok - a leírásnak megfelelő - karakter található meg a Trónok harcában, de éppen ettől ilyen színes ez a sorozat. Ám, uralkodóként csak ilyen tulajdonságú személyt tudok elképzelni, mert úgy gondolom, hogy a hatalmat egy olyan ember kezébe kell adni, aki tud vele bánni, továbbá nem nő túl rajta a becsvágy.

Ahogy én látom, Daenerys és Jon sokak számára szóba jön, amikor becsületes uralkodóról van szó. Bevallom, mindkettőnek vannak szép és becsületre méltó tettei (továbbá elkövetett hibái is, mint mindenki másnak).

De az én szívem Jon felé húz (na ez így érdekesen hangzik) mert ahogy nézem a gyűléseken, csatákon, egy erős, és talpraesett vezetőt látok. Minden megnyilvánulása figyelemreméltó, na meg a fent leírt jellemvonások igazak rá. //És Daenerys nem a szívem csücske, sorry.//

Jon a had élén állna a csatákban, a megbeszéléseken meggondoltan szólna, a nép érdekeit nézné, és mindezek mellett szerintem jobb hellyé tenné Westeros-t.

Én Jon-nak szurkolok, remélem, övé lesz a Vastrón. :)



Szerinted melyik karakter fog a sorozat végéig élve maradni, és ki fog időközben meghalni? Kit szeretnél továbbra is élve látni?

Na, itt csak egy gond van.
Amit én szeretnék, az nem egyenlő azzal, ami úgyis lesz.
Mert biztosan sok olyan szereplő fog még meghalni, akiket szeretek. :'(

Hogy ki éljen a végéig? 
Jól áll neki a mosoly. :)
Jon - legyen ő a király, mosolyogjon többet, és találja meg az igaz szerelmet. Kijár neki az elismerés, és a szeretet - mindazok után, hogy fattyúként nevelkedett és meghalt a szerelme.

Tyrion - legyen ő a király segítője, mert bölcs karakter. Vegyék észre a benne rejlő értéket, és végre legyen egy normális kapcsolata. Mindezt megérdemli.

Arya - nevelkedjen fel, harcoljon, és éljen. Legyen egy teljes értékű családja, és mire megházasodik álljon bosszút a listáján szereplő összes emberen.

"Minél több embert szeretsz, annál gyengébb vagy."
Cersei megmondta, hát én sok karaktert a szívembe zártam.
 Jaime - bármi is lesz a jövője, remélem még sokáig fog élni. Szeretem a karakterét, mert erőteljes, bátor és 
 szeretőjével testvérével, Cersei-vel ellentétben nem kegyetlen.

Sandor Clegane - őt nagyon kedvelem. Igaz, hogy úgy küzd, mint egy állat, de van szíve - olyan aranyos a maga módján. :D

Bran - kifejezetten nem kedvelem, de a múltba még sokszor visszatekintenék általa. Oké, furcsa egy szerzet, meg állandóan csak a múlt, a múlt, a múlt.. de érdekel a múlt. :)

Petyr, azaz Kisujj - őt sem szeretem. Viszont, remélem hogy kihúzza a végéig, és látja, ahogy mindenki más eléri a célját, ő meg pofára esik. Gonosz vagyok, vagy nem, de ezt kívánom neki. ;)

Sam - ez a fiú olyan aranyos, és akkora tudásszomja van, hogy biztos helyet kap nálam az élőknél. Bár, Szegfű néha idegesít, ők ketten erős kapcsolatot alakítottak ki, amit nem szabad veszni hagyni.

Ser Davos - igaz, nem áll a közvetlen kedvenceim között, de azért szimpatikus a karaktere. Shireen-nel való barátsága édes volt, remélem a jövő fényesebb lesz számára.

És ki haljon meg?
Szerintem nem írok senkit. A véleményem nélkül is túl sokan halnak meg. :D

Én így képzelem el az eljövendő részeket, örülnék az ilyen befejezésnek.



HARMADIK RÉSZ: MI LENNE VELEM A TRÓNOK HARCÁBAN?

Nyernél, vagy meghalnál?

Kezeljük a válaszomat őszintén. Fizikailag gyenge vagyok.
Nem tudnék harcolni, a megerőltetéseket rövid ideig bírnám, viszont az immunrendszerem erős, tehát ebből a szempontból élhetnék vándor életet. Szellemileg azért némiképp erősebb jellem vagyok, mondhatni akaratos és céltudatos is.

Így válaszom az, hogy egy ideig biztosan élnék, természetesen csak testőrséggel körülöttem. Egyedül védtelenné válnék, és valószínűleg valaki úgyis kinyírna. Nem túl fényes sors. :S

Egy biztos: ezekkel a tulajdonságaimmal sokszor hangoztatnám a baloldali képen látható szöveget.

"Miért mindig az ártatlanok szenvednek a legtöbbet, miközben Ti, nagyurak vesztek részt a trónok harcában?"



Melyik házba tartozol?

Az angol nyelvű kvíz szerint: What's your Game of Thrones house? Stark lennék.
A magyar nyelvű kvíz szerint: Te melyik Trónok harca házba tartozol? is Stark lennék.
Kettőből kettő, szerintem több bizonyíték nem kell. :D

Az angol teszt pedig ezt írja rólam, mint Stark:
A jó hír az, hogy egy teljesen tisztességes ember vagy. A rossz hír az, hogy nagyon veszélyes annak lenni Westerosban. Hűséges vagy, kötelességtudó, és általában feszengsz a mérgező politikától Királyvárban. Vagy belemész, és megtanulsz játszmázni, vagy eltűnsz és keresel egy sokkal barátságosabb környezetet. Észak talán fagyos, de lényegesebben kevesebb az árulás, ami - áldva legyen a kicsi szíved - nem az erősséged."
Nos, ezt megkaptam. :D

┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉

Ennyi lett volna ez a tag. Tudom, elég hosszadalmas, de megéri kitölteni. :)
Minden szöveget próbáltam a lehető legjobban lefordítani, remélem jól sikerült.

Ha tetszett a Trónok harca Tag, töltsd ki Te is, oszd meg a blogodon, Facebook-odon, vagy bárhol máshol! Leld örömödet a válaszolásban, ahogy én is élvezettel vágtam neki a kérdéssornak.

Neked mely könyvek jutnak eszedbe a jelmondatokról? Kit látnál végül a Vastrónon? Ki éljen a sorozat végéig, és ki haljon meg? Te nyernél, vagy éppenséggel meghalnál a játszma közben? És az egyik legfontosabb: melyik házba tartoznál, és kiért harcolnál? 
Mindezt megtudhatod, ha kitöltöd a tag-et, és játszol a kvízekkel. ;)

A képek forrása a Google és a We Heart It.

2 megjegyzés:

  1. Én is ízig-vérig Stark vagyok. ^_^
    Azt hiszem, majd valamikor én is kitöltöm ezt a Tag-et. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem jó 'Starknak lenni'.. a tudat, hogy a tisztességes rétegbe tartozom (és tartoznék a Trónok harcában) valahogy megnyugtat. :D
      Töltsd ki nyugodtan, kíváncsi vagyok a válaszaidra. :)

      Törlés