2017. július 18., kedd

100 óra sötétség ~ Anna Woltz lehengerlő regénye

Dióhéjban: Emilia tizennégy éves, és épp New York-ba indul. De nem ám a szüleivel, épp a szülei elől menekülve - egyedül vág neki a tengerentúlnak. Az élete romokban hever; az apjára dühös, az anyja pedig.. nos ő igazi művészlélek volt mindig is. A lényeg, hogy eljusson Amerikába, viszont nem is sejti, mennyi meglepetés várja New York-ban. Egy 'időkapszulába' szorult kocka-srác, egy kilencujjú életművész helyes-fiú, és egy érett kilencéves kislány társaságára kényszerül, na meg megismerkedik Sandy-vel, a hurrikánnal. 100 óra sötétség tán nem is olyan szörnyű, mint ahogy az először hangzik.
Ez egy kaland, mondom magamban.
Remélem, hogy élve megússzuk."
Gondolataim:
A címből arra következtettem, hogy egy fantasy regényt tartok a kezemben..
És hogy én mekkorát tévedtem!
Helye sincs a képzeletvilágnak, ugyanis ez a színtiszta valóság igazi tinédzserekkel, valós problémákkal és mindenkit foglalkoztató gondolatokkal. Anna Woltz megragadta a fiatalok azon rétegét, akik még képesek érezni, és élni, olyan karaktereket alkotott, akik itt élnek a jelen időnkben. Egy múltbéli eseményt vett alapul, és megírta Emilia történetét. A végeredmény pedig egy kalandokkal teli sikersztori.

A Sandy hurrikán 2012 októberében pusztított a Karib-térségben és Észak-Amerika keleti partvidékén. Szörnyű lehet saját bőrön megtapasztalni egy ilyen pusztítást, főleg úgy, hogy három alig-ismert személlyel kell együtt átvészelni a tomboló vihart. Ám azt kell mondjam, hogy egy ilyen szerencsétlenségből is ki lehet hozni egy fantasztikus történetet. Elég morbid kijelentés ez, de a négy fiatal története megragad az első perctől. (A Sandy hurrikánról ITT bővebben is olvashatsz.)
„Ekkor, mindenféle figyelmeztetés, pukkanás vagy villogás nélkül kialszik a fény.

És végleges sötétbe borul minden –"
A könyv egyik legerősebb ikonja maga a főszereplő, Emilia. Tizennégy éves, fél mindenféle baktériumtól, lázadó, bátor, találékony és humoros. Erőteljes, egyedi karaktere teszi különlegessé a történet menetét; tiszta akaratával és kissé feminista gondolkodásával belevaló női szereplő. Igazán a 'túlélőcsapatával' lesz önmaga, ugyanis három társa is hasonlóan erős jellemű. Seth, bár igaz az 'időkapszulájában ragadt', nagyon is értékes karakter, hiszen törődik egy ismeretlen és kissé fura lánnyal, na meg mindig ott van, ha segítség kell. Húga, Abby, aki kilenc éves, korához képest érett, életteli lány, aki aranyossága mellett céltudatos és szókimondó. És ott van még Jim, aki egy model szépségű 17 éves srác - ráadásul majdnem elhagyta pár ujját, egy porfészekben lakik, és nem törődik a világgal. Ő is a családja elől menekült. Az iskolakerülő suhanc amúgy meglepően okos és érdekelt, ám a pillanatban pont tesz a külvilágra. Négy valóságos fiatal, akik együtt fantasztikus csapatot alkotnak. A színes karakterábrázolás pedig csak tetézi a hurrikán ötletét, nem csoda, hogy megnyert magának a kötet.

Érdekesség, hogy az eredeti borítón (bal oldali kép, forrása: We Heart It) Abby nincs rajta. Ami elég érdekes, tekintve, hogy a kislány igazán fontos karakter a sztoriban. A magyar borítóra viszont rátették az ő sziluettjét is, amiért külön köszönet a kiadónak. 😊
„6000 kilométer, gondolom. Egy egész óceán van közöttünk. És semmit sem tehetsz, akár tetszik neked, akár nem, hogy itt vagyok. Vannak barátaim, útlevelem és fogkefém. Szabad vagyok."
Emilia oka a hirtelen utazásra csak később derül ki, addig találgattam, és agyaltam a kiváltó eseményen, ami New York-ba kergette őt. Tehát a kíváncsiság érzete sokáig fennmarad, amíg azzal is szembesülünk, hogy bizony egy hurrikán közeledik. Ezért olyan kalandos a történet. Tele izgalmas percekkel, hidegrázással, döbbenettel és gyanakvással.
És nem csupán a kalandokról szól ez a könyv. Előjönnek a családi problémák, a halál és a velejáró gyász, a lázadás az elvárások ellen, az igaz barátság fogalma, az emberiség kegyetlensége és vaksága, töprengés az első szerelmen, a közösségi médiák ocsmány oldala és még sorolhatnám. A gondolkodó tinik tényleg ilyen témákat vetnek fel magukban/másokkal és centiről centire megvizsgálják a részleteket.
     Ebben a regényben, közel 240 oldalon ilyen sok dologról van szó. És nem elcsépelten, atyáskodó felnőttséggel írnak a korosztályomról, hanem őszintén. Végre egy könyv, ami rövidsége ellenére izgalmas, valódi és mély. Olyan mélységeket vitt bele az írónő, amit csak kevesen tudnak ilyen jól kivitelezni. Végre egy igazi kamasztörténet, ami lehengereli az olvasót, és fogva tartja az utolsó oldalig. Végre egy olyan ifjúsági regény, ami ténylegesen az ifjúságnak íródott, nekünk a XXI. századi tiniknek.
Imádtam.
„Pontosan ez a probléma a mai világban. Hogy az emberek sok pénzért olyasmit csinálnak, amit valójában nem akarnak. Drogot árulnak. Hagyják, hogy tönkremenjen egy bank. Kurválkodnak. Kötve hiszem, hogy az emberek szívesen csinálják ezeket a dolgokat. De sok pénzért bármire képesek."

- Jim, a kilencujjú, model-kinézetű srác
„Maradj biztonságban, New York!" - Sandy
ihlette kép. Forrás: We Heart It.
A történet felépítése logikus. Az olvasása során nem tűnt fel olyan momentum, ami esetleg eltért volna az igazságtól - tehát a szülők mindent megtettek, hogy kiderítsék Emilia hollétét. Bár a szülők elég engedékenyek és elnézőek voltak a lányuk attrakciója után, felmerül a kérdés, hogy miért nem akarják életfogytiglani szobafogságra ítélni. Nos, ahogy én látom, az apuka elmerül a tettei szégyenében, az anyuka meg amúgy sem idegeskedik semmin.. elég fura egy nő, de valahol az ő nézeteit is megértem. A szülők kapcsolata furcsa; kettejük házassága nem éppen a legjobb példa, érdekes kis 'családot' alkotnak. Persze a helyzetük nem ritka, rengeteg hasonló sorsú párról hallani nap, mint nap. Kicsit úgy érzem, hogy már a kényszer tartja össze őket, ami rájuk, és a lányukra nézve sem egészséges. A leheletnyi függővég esélyt ad a jövőjük békés és optimális elképzeléséhez.
Ez a könyv nem egy elcsépelt, világmegváltó gondolatokkal teli ifjúsági sztori.
Ez a könyv egy kalandokkal teli tiniregény, kedvelhető és hiteles szereplőkkel.
És ami a legjellemzőbb, legkiválóbb összegzése a kötetnek, az az, hogy életszerűen mai.
„Gyűlölöm ezeket a hashtageket. Gyűlölöm ezeket a #hülyekiscsajokatakikvacsoraközbentitokbantwittereznek"
Bátran ajánlom a tinédzser korosztálynak, mert ahogy azt említettem: valósághű. Ajánlom a felnőtteknek, és kivételesen a szülőknek: ilyenek a mai fiatalok azon rétege, akik képesek realisztikusan megítélni a világot. Akik szabad szelleműek és öntudatosak, továbbá a durva partizás és kellékei nélkül is kiválóan tudnak érvényesülni társaságban, képesek szórakozni és nevetni. Így gondolkodunk, érzünk és élünk. Van véleményünk, és azt nem rejtjük véka alá.
     Kedves Olvasók! Olvassátok szeretettel, és nyitott szemmel. 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése